CANACO to skrót od Caps Navigator Community, portal społecznościowy dla użytkwoników programu Caps Navigator. Rozwiązanie to zostało przygotowane z myślą o kolekcjonerach kapsli, a jego cel to pozwolenie użytkownikom programu na tworzenie ich własnych witryn internetowych poprzez wysyłanie danych bezpośrednio do CANACO.org. Czynność ta jest banalnie prosta, musisz tylko wcisnąć jeden przycisk w interfejsie programu. W rezultacie Twoja kolekcja znajdzie się w sieci z adresem w domenie "twoja_nazwa.canaco.org", według Twojego własnego projektu (program obsługuje skórki), wielo-językowa zawartość (jeżeli jest potrzebna) oraz wiele innych przydatnych opcji. Oto kilka przykładów. Kolekcja OnLine w CANACO pozwala równiwż kolekcjonerowi na zautomatyzowanie procesu wymiany: zwiedzający mogą zaznaczyć kapsle które chcieliby widzieć w swojej kolekcji na stronie "wymiana", a ich wybór automatycznie wysyłany jest do programu Caps Navigator. Strony CANACO mogą być łatwo zintegrowane z innymi popularnymi systemami jak CrownCaps.Info czy też Bottle Cap Index. Strona znajduje się w tłumaczeniu na inne języki.

Trochę o Caps Navigator...
Gdy kolekcja powiększa się do kilku tysięcy sztuk, zaczyna się robić ciężko z trzymaniem wszystkich informacji w głowie. Wielu kolekcjonerów stworzyło specjalne bazy danych, które przechowują informacje o ich kapslach. Więc i ja postanowiłem wypróbować swoje umiejętności i postanowiłem stworzyć coś przydatnego. Na samym początku program nie był nadto funkcjonalny, napisany był tylko dla mnie. Próbowałem dodać nowe funkcje aby praca z kolekcją była łatwiejsza, i zajmowała mniej czasu. Dla przykładu, skanowanie stało się o wiele łatwiejsze. Obecnie prawie nie używam edytorów graficznych aby uaktualnić stronę. Po pewnym czasie Caps Navigator miał swoją premierę w sieci. Po przetłumaczeniu go na kilka języków, pojawiło się wielu jego zwolenników. Program jest darmowy.
Przejdź do CANACO!
Post został przeze mnie przetłumaczony i zamieszczony na prośbę twórcy programu, Artha Zhitnika.