KAPSLE 2009
Zaszaleli z tym Cieszynem!
A Perła również ładna ;)
A Perła również ładna ;)
ZIELONE KARTKI NA FB
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Zastanawiałem się nad tym podawaniem czerwonej farby. Faktycznie, jeśli matryca dostałaby mniej farby automatycznie zwiększą się czcionki. Z tym, że nie bardzo pasuje mi to do choinek. Czy przy mniejszym podaniu farby miałyby takie regularne kształty? Może wypowie się nasz Nadworny Drukarz IV RP?Gacka pisze:Hmhmhm...Ciekawe. Mysle...Chyba cala czerwien jest grubsza,mogloby to oznaczac,ze po prostu maszynka dala wiecej. Gdyby niektore elementy kapsla (czerwone),wygladalyby tak samo na 2 kapslach,bylby to inny kapsel.Ale...

Jestem trollem 

Ja zakupiłem tydzień temu w Gdyni.Ale w nowościach na forum ani w katalogu go nie widzę.
1 styczeń 2009-1157
1 styczeń 2010-2250
1 styczeń 2011-2409
1 styczeń 2012-2647
1 styczeń 2013-2717
1 styczeń 2014-2913
1 styczeń 2015-3027
1 styczeń 2016-3262
---------------------------------------
3437 kapsli
1 styczeń 2010-2250
1 styczeń 2011-2409
1 styczeń 2012-2647
1 styczeń 2013-2717
1 styczeń 2014-2913
1 styczeń 2015-3027
1 styczeń 2016-3262
---------------------------------------
3437 kapsli
Było na forum, było. W sierpniu była informacja o pojawieniu się kapsla na allegro.
Czasami też zaglądaj tutaj: http://kwiki.republika.pl/kapsle2009.html
Czasami też zaglądaj tutaj: http://kwiki.republika.pl/kapsle2009.html
Jestem trollem 

Ta nowa śliczność z Cieszyna to pewnie będzie to:
Kod: Zaznacz cały
W nagrodę nawarzył piwa.
Jak głosi legenda, położony na południu Polski Cieszyn to najstarsze polskie miasto. Tam w nagrodę w miejscowym browarze piwa własnej produkcji nawarzył zwycięzca birofiliów.
Triumfatorem konkursu piw domowych, o którym pisaliśmy w sierpniowym numerze „Wypocznij”, jest Jan Krysiak z Chorzowa. Nagrodą była możliwość wyprodukowania piwa własnej receptury w powstałym w 1846 roku w Cieszynie Brackim Browarze Zamkowym, w którym do dziś „złocisty trunek” produkuje się tradycyjnymi metodami. Postanowiliśmy sprawdzić, jak według receptury domowego piwowara powstał jego Koźlak.
Droga z Warszawy do Cieszyna jest dość łatwa. Praktycznie cały czas jedziemy dwupasmówką. Utrudnienia na drodze napotkać można w Częstochowie, Siewierzu i okolicach Pszczyny.
W Cieszynie, 40-tysięcznym mieście leżącym na granicy z Czechami, nie trudno trafić do browaru. Mieszkańcy żartują, że można zrobić to, używając dwóch zmysłów: wzroku – bo zabytkowe, malownicze zabudowania browaru pięknie prezentują się na Wzgórzu Zamkowym, i węchu – bo w okolicy rozchodzi się aromatyczny zapach warzonego złocistego napoju.
Miasto, jak głosi legenda, zostało założone w 810 r. przez trzech synów polskiego księcia Leszka III: Bolka, Leszka i Cieszka. Po wielu latach rozłąki bracia się spotkali. Tak cieszyli się z tego faktu, że w miejscu spotkania, nad źródełkiem, założyli miasto, nadając mu nazwę Cieszyn. W 1290 r. został stolicą Księstwa Cieszyńskiego. Do dzisiaj rodowici cieszynianie mówią, że są mieszkańcami Księstwa. Jak twierdzą, dzielą się na „krzoki, pnioki i ptoki”. Wszystko zależy od tego, od ilu lat, a nawet pokoleń mieszkają na tej ziemi.
To w tym mieście znajduje się najstarsze, nieprzerwanie działające muzeum w Europie Środkowej. Założone w 1802 r. przez księdza Leopolda Jana Szersznika w swoich zbiorach ma m.in. okazy fauny i flory, minerały, ale także stare globusy, przyrządy geometryczne, astronomiczne i astrologiczne, relikwiarze, egzotyczne narzędzia i instrumenty.
Najstarsze ślady osadnictwa w Cieszynie znaleziono na Wzgórzu Zamkowym, gdzie znajduje się browar. Pochodzą one z V w. przed naszą erą. Tutaj też znajduje się wzniesiona w początku XI wieku romańska rotunda św. Mikołaja, czyli kaplica dla władcy. Obiekt ten, nawet nie będąc w Cieszynie, z pewnością wiele razy widział każdy Polak. Widział, ale może nie zwrócił na niego uwagi. Kto nie wierzy, niech uważnie przyjrzy się banknotowi dwudziestozłotowemu i porówna go ze zdjęciem. Czy znaleźliście rotundę?
Koniecznie trzeba wejść na stojącą obok XIV-wieczną Wieżę Piastowską, skąd rozciąga się wspaniały widok na Cieszyn.
Wizytę na wzgórzu zakończyliśmy w browarze, gdzie od 11 sierpnia leżakowało zwycięskie piwo Koźlak. Ciemna barwa i ciekawy smak z pewnością zadowolą wielu smakoszy tego napoju. Gromadzenie surowców do niego zajęło ponad trzy tygodnie. Słody, chmiel i drożdże sprowadzono z Niemiec, Belgii, Anglii, USA i Polski. Adaptacją receptury piwa domowego w warunkach browaru przemysłowego zajęli się dwaj specjaliści: dyrektor browaru Janusz Konieczny i główny piwowar Dominik Szczodry.
Pierwsza oficjalna degustacja tego piwa odbyła się 2 października. Warzenie to jest wyjątkowe na skalę europejską. Po raz pierwszy domowy piwowar miał szansę wykonać piwo według własnej receptury w browarze przemysłowym. Bracki Browar Zamkowy warzy, fermentuje i leżakuje piwo w sposób naturalny, zgodnie z najlepszą tradycją piwowarską. Pan Jan Krysiak swoje piwo uwarzył w… przydomowej pralni.
W Cieszynie uwarzono jedynie 300 hektolitrów (30 tys. l) tego piwa. Jest sprzedawane pod nazwą Brackiego Koźlaka Dubeltowego w jednej z ogólnopolskich sieci sklepów spożywczych.
Krzysztof Lech
źródło: http://www.zw.com.pl/artykul/1,415169.html
Wczoraj byłem w Almie, ale Koźlaczka jeszcze nie spotkałem.
Pogłoski mówią, że ma ukazać się dopiero ok. 6 grudnia, ale nie wiem czy to prawda. Mam nadzieję, że będzie wcześniej.
Pogłoski mówią, że ma ukazać się dopiero ok. 6 grudnia, ale nie wiem czy to prawda. Mam nadzieję, że będzie wcześniej.

Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
9 zł za kapsel sobie widze ktoś zyczyTomek pisze:Kokanin - nowe Jako http://www.allegro.pl/item795070560_jak ... owosc.html

01.01.2009 - 31.12.2009 - 545 kapsle
Bo jak na razie to te kapsle kupują sami napaleńcy i niecierpliwi.
Z czasem można je będzie kupić za kilkadziesiąt groszy na giełdzie.
Z czasem można je będzie kupić za kilkadziesiąt groszy na giełdzie.
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
W Katowicach parę sztuk było, niestety się nie załapałem... 

ZIELONE KARTKI NA FB
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
-
- Kontaktowanie:
PIOTRKÓW TRYBUNALSKI - SULIMAR
http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=42398
http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=42398
sPISkowej propagandzie mówię NIE
- pirackamuza
- pajęczynka
Dla tych ze słabszym wzrokiem - sygnaturka srebrnapirackamuza pisze:To teraz spodziewać się można jeszcze Tyskiego Książęcego, Urquella, Lecha Pilsa, Bezalkoholowego i Mocnego oraz wszystkich Redd'sów. I kto to wypije?strappado pisze:Kolejny z KP z sygnaturą RKR, tym razem Lech Premium na IX, info oczywiście z browar.biz.

Jestem trollem