taką informację znalazłem na stronie Rydzego, nie wiem czy to prawda.
Co do Ohne to wydaje mi się że są to Niemcy ale nie wiem czy piwne czy nie, a te strzałki tak jak pisałeś zaliczam do Szwajcarii
Pierwszy kapsle może być piwny, ale nie musi
Drugi kapselek to kvas, zaliczany do piwa. Nazwa na kapselku to Nolinskaja.
Przynajmniej rosyjski kolekcjoner Leonid Kandinsky, który zbiera tlyko piwne, ma ten kapsel w kolekcji.
"Live as you will die today,
Dream as you will live forever"
Dla mnie post miesiąca Sygnatura to logo zakładu który kapsla wykonał. Zakłady przyjmują zlecenie od firm piwnych i niepiwnych na dostarczenie kapsli, byleby z tego pieniążki były.
O Kura Masa!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!
Dzięki, przy pierwszym wydawało mi się że to Rosja, ale nie byłem pewny bo nie wiedziałem że w Rosji też było HB.
A kapsla z drugiego zdjęcia nigdzie nie mogę znaleźć
Kolejne do identyfikacji- kraj, piwne czy niepiwne. Te jakby ze wschodu mają sygn CP (być może Rosja) i Holsten chyba z ukraińską sygn. Plus ten wcześniejszy kapsel z plusem
2 - Rosja, Gost, napisane jest, że to "Smak dzieciństwa" więc całkiem możliwe, że to jakiś soczek.
4 - Rosja, Lyubimy Aromat, niepiwny.
5 - mam takiego w rosyjskich, nie wiem jednak czy taka sama sygn.
"Live as you will die today,
Dream as you will live forever"
Dzięki za pomoc, dobrze że jest ktoś kto zna rosyjski Co do Holstena to też mam podobnego w Rosji ale z charakterystycznymi strzałkami (no i z inną sygn.), a tego nie mogę znaleźć (sygn na zdjęciu)...
Tak, metal jest złocisty, tak więc dzięki . Zostały jeszcze tylko trzy, te dwa z ostatniego zdjęcia to mogą być jakieś nowości więc sprawa może się niedługo wyjaśni ale ciekawy jestem że nikt nie zna tego z plusem/krzyżykiem...
Kolejne 3 kapsle, niepiwne. Może ktoś wie z jakiego kraju? Na uszczelce kapsla 1 jest podpowiedź, że jest to Macedonia, a na uszczelce 2, że Irlandia, ale jakoś nie jestem o tym przekonany...
Widzę, że kolega za identyfikację kapsli z paczki się zabrał
1-ka wrzuciłem do paczki osobiście i sam opisałem Macedonia - przywiózł mi ją Macedończyk ze Skopje - co oczywiście nie równa się z krajem jej pochodzenia
2-ka przywieziona z Irlandii przez moją dziewczynę
11645 kapsli
2104 Polskie piwo (92 browary, 28 rozlewni - 75 kapsli)
6061 Zagranica piwo (145 krajów)
2007 Niepiwne (w tym 406 Polska) - 92 kraje
760 Reklamowe i okolicznościowe (6 krajów)
690 Serie PLN (341 I seria, 349 II seria)
Dzięki za dotychczasową pomoc.
Tak, kapsle są z paczuszki. Szukałem po różnych stronach kolekcjonerów, po różnych państwach ale nie mogłem nic znaleźć...
Polar robi też całą gamę napojów bezalkoholowych. Znam jednak kogoś w Wenezueli, więc spróbuję się coś więcej dowiedzieć w kwestii tego konkretnego kapsla.