Piramida z kapsli.
Piramida z kapsli.
Cześć, zainspirowany piramidami pluta sam postanowiłem zrobić taką z 2594 kapsli.Tutaj będę wstawiał zdjęcia.Pierwsze już dziś. 

Bardzo proste. Traktując, że liczymy liczbę kapsli jako podstawę trójkąta, dodając każdą kolejną linijkę podstawy powiększoną o 1, więc do każdego następnego wyrazu ciągu dodajemy następną liczbę począwszy od dwa.Razem 2594 Kapsle.Proste obliczenia, no nie?
Z tym, że się jednak trochę pomyliłeś w obliczeniach, bo:
231+22=253
zatem:
253+23=276
276+24=300, łącznie wychodzi 2600.
Czekam na psa jak na wykonanie wyroku, bo on już zapadł tam, na peronie.
Ok dziękizipkeczup pisze:Bardzo proste. Traktując, że liczymy liczbę kapsli jako podstawę trójkąta, dodając każdą kolejną linijkę podstawy powiększoną o 1, więc do każdego następnego wyrazu ciągu dodajemy następną liczbę począwszy od dwa.Razem 2594 Kapsle.Proste obliczenia, no nie?
Z tym, że się jednak trochę pomyliłeś w obliczeniach, bo:
231+22=253
zatem:
253+23=276
276+24=300, łącznie wychodzi 2600.

-
- bartek.baran
Zapytam z ciekawości, czy widzieliście to:
http://www.chmielaki.pl/chmielaki2010/i ... 0&Itemid=9
Może ktoś się na taką pokusi?

Zaklepuje sobie ją.bartek.baran pisze:Zapytam z ciekawości, czy widzieliście to:

- bartek.baran
Dzięki, przyda się.O ile mnie pamięć nie myli musze w 9 osób przez 8 dni zdbudować piramide z 310000 (lub jeśli ktoś nas wyprzedzi więcej)kapsli.bartek.baran pisze:Hehe. Nie sądzę, by ktokolwiek jeszcze próbował zrobić podobną. Ale użyj co najmniej 1 kapsla więcej, a zostaniesz sławnyŻyczę powodzenia
Bułka z masłem.

- bartek.baran
Wydaje mi się (ale to tylko moja sugestia), że liczba uczestników, a nawet czas wykonania nie ma tu znaczenia. Liczy się (tak myślę) jedynie liczba kapsli. W każdym bądź razie zawsze można zapoznać się z regulaminem lub czymś takim odnośnie bicia rekordu Guinessa.
PS Zdaje mi się, że gdy bito rekord w Krasnymstawie, kapsle pochodziły w większości od browarów. Może trzeba zrobić reklamę?
PS Zdaje mi się, że gdy bito rekord w Krasnymstawie, kapsle pochodziły w większości od browarów. Może trzeba zrobić reklamę?
Mam nadzieje ze tak jest.Moze ludzie z naszego forum pobiją ten rekord?:roll:bartek.baran pisze:Wydaje mi się (ale to tylko moja sugestia), że liczba uczestników, a nawet czas wykonania nie ma tu znaczenia. Liczy się (tak myślę) jedynie liczba kapsli. W każdym bądź razie zawsze można zapoznać się z regulaminem lub czymś takim odnośnie bicia rekordu Guinessa.
- bartek.baran
Rekord Guinnessa
Co powiecie na to aby pobić rekord Guinnessa w największej piramidzie z kapsli.Nie jest to żart a całkiem poważna sprawa.Napisalibyśmy do browarów aby przysłali kapsle.Co wy na to?
Re: Rekord Guinnessa
OH, ah, oh,jaki świetny pomysłqbasek pisze:Co powiecie na to aby pobić rekord Guinnessa w największej piramidzie z kapsli.Nie jest to żart a całkiem poważna sprawa.Napisalibyśmy do browarów aby przysłali kapsle.Co wy na to?

Re: Rekord Guinnessa
tak śmiej się śmiej.Jak nie spróbujemy to 100% że się nie uda.Jak spróbujemy to 30% szans że się uda.yoreck pisze:OH, ah, oh,jaki świetny pomysłqbasek pisze:Co powiecie na to aby pobić rekord Guinnessa w największej piramidzie z kapsli.Nie jest to żart a całkiem poważna sprawa.Napisalibyśmy do browarów aby przysłali kapsle.Co wy na to?Ja to bym nie pisał do browarów o kapsle tylko do FABRYK produkujących kapsle,żeby przysłali tony kapsli nie workami,a ciężarówkami ,może nawet pociągami towarowymi.No i trzeba by było pomyśleć o miejscu gdzie miała by stać ta piramida,aby wszyscy kapslarze polscy ,którzy by układali ta piramidę mieli do niej jednakowo blisko.
-