Witajcie,
Jestem ciekawy jak podchodzicie do włączania do kolekcji zagranicznych kapsli browarów, które są na produkowane na licencji w zagranicznych (często egzotycznych) krajach.
Chodzi mi o kapsle, co do których macie pewność, że pochodzą z tego kraju.
Podam dwa przykłady:
1. Dostałem przesyłkę z Saint Vincent i Grenadyny - w środku był m.in. kapsel Heinekena - najbardziej popularny kapsel - sygnatura DAP
2. Student mojej Ewy - Macedończyk - pojechał na urlop do Skopje, gdzie mieszka i przywiózł mi stamtąd kapsle, wśród których również jest Heineken - sygnatura Astir (VI) i Amstel sygnatura Dap (V)
Włączacie takie kapsle do kolekcji pod tym krajem czy nie?
Pozdrawiam
G.
Zagraniczne kapsle licencyjne
Zagraniczne kapsle licencyjne
11645 kapsli
2104 Polskie piwo (92 browary, 28 rozlewni - 75 kapsli)
6061 Zagranica piwo (145 krajów)
2007 Niepiwne (w tym 406 Polska) - 92 kraje
760 Reklamowe i okolicznościowe (6 krajów)
690 Serie PLN (341 I seria, 349 II seria)
2104 Polskie piwo (92 browary, 28 rozlewni - 75 kapsli)
6061 Zagranica piwo (145 krajów)
2007 Niepiwne (w tym 406 Polska) - 92 kraje
760 Reklamowe i okolicznościowe (6 krajów)
690 Serie PLN (341 I seria, 349 II seria)
Kapsle które różnią się sygnaturą nie dodaje do kolekcji- nawet jeśli zmienia kraj. Dlatego w kolekcji mam tylko jednego pospolitego Heinekena.
Dodaję natomiast jeśli różni się czymś od pierwowzoru, np. ma napisy na ząbkach które wskazują że pochodzi z danego kraju( mam takiego Heinekena z Hiszpanii, Irlandii)
lub też wzór nieznacznie się różni, np. inna obramówka, czcionka, kolor itp.
Dodaję natomiast jeśli różni się czymś od pierwowzoru, np. ma napisy na ząbkach które wskazują że pochodzi z danego kraju( mam takiego Heinekena z Hiszpanii, Irlandii)
lub też wzór nieznacznie się różni, np. inna obramówka, czcionka, kolor itp.
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2010, 17:54 przez lendoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
Ja również nie wliczam takich kapsli do zbioru - wg mnie to sztuczne zawyżanie liczby kapsli w kolekcji. Ale - każdy zbiera tak, jak chce. 

Zbieram niebutelkowane polskie kapsle piwne (bez działu INNE).
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)
- wismat
- Administrator
- Kontaktowanie:
Staram się, aby w kolekcji był tylko jeden wzór z wyjątkiem tych kapsli, które sam lub ktoś znajomy przywiezie z zagranicy.
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich
- pirackamuza
Ludeczkowie! Na moje to tak: kto nie zbiera na sygnatury, to ma tylko jeden wzór, niezależnie od kraju. Kto zbiera na sygnatury, to ma po jednej sztuce z różnymi sygnaturami. Ale nie wrzuca identycznych (z tą samą sygnaturą) kapsli do dwóch lub więcej krajów, bo to jest rzeczywiście sztuczne nabijanie licznika.
Ja zbieram na sygnatury i stosuję tę drugą zasadę.
Howgh!
Ja zbieram na sygnatury i stosuję tę drugą zasadę.
Howgh!
Toruń przeprasza za Radio Maryja
A ja sobie pozwolę nie zgodzić się z większością przedmówców. Jeśli kapsel pochodzi z jakiegoś kraju, to nie jest ważne jaką ma sygnaturę, więc miejsce produkcji, a nie sygnatura powinno decydować o tym gdzie go przypisać.
Nie do końca widzę też sens w umieszczaniu wszystkich kapsli pod krajami, z których pochodzą dane marki, bo istnieją gatunki, które choć mają obcą markę, nie są warzone w rodzimych krajach (np. Tuborg Red z Portugalii, który nie ma nic wspólnego z Tuborg Rod który istniał kiedyś w Danii). Robię wiec tak tylko jeśli nie jestem w stanie ustalić skąd dany kapsel pochodzi.
Nie do końca widzę też sens w umieszczaniu wszystkich kapsli pod krajami, z których pochodzą dane marki, bo istnieją gatunki, które choć mają obcą markę, nie są warzone w rodzimych krajach (np. Tuborg Red z Portugalii, który nie ma nic wspólnego z Tuborg Rod który istniał kiedyś w Danii). Robię wiec tak tylko jeśli nie jestem w stanie ustalić skąd dany kapsel pochodzi.