Nasza Paczka forumowa

Oferty wymiany.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
JulasTczew

#1411 Post autor: JulasTczew »

PS 2. Prosiłbym o dopisanie na koniec listy
2563 polskich kapsli i
3573 zagranicy.

Razem 6136 kapsli od Lipca 2009 - stan na dzień 1.04.2012r

Awatar użytkownika
chaos

#1412 Post autor: chaos »

Widzę, że się trochę ruszyło. Jak tak dalej pójdzie paczka dojdzie do mnie na Boże Narodzenie a nie na Wielkanoc ;)
91377 kapsli od maja 1978

danio_145
Kontaktowanie:

#1413 Post autor: danio_145 »

bucik pisze:3. 935MobyDick
4. JulasTczew
5. krzmos
6. TOM&OLO
7. Bronek
8. KZK16
9. Falos
10. Danio
11. chaos
12. Oguś27
13. pirackamuza
14. Koter
15. prokomfanz
16. Cinx
17. Pluto
18. krzysztof
19. AdrianTRG
20. Anhob
21. ganz8
22. bajek
23. jacek8108
24. bucik
25. georkego
26. julas
'

Dopisałem kolegę georkego. Bardzo fajna wymiana, a zanim paczka do niego dojdzie pewnie zdąży zrobić jeszcze kilka.
O Kura Masa!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!

Awatar użytkownika
Tomek
Kontaktowanie:

#1414 Post autor: Tomek »

danio_145 pisze:Dopisałem kolegę georkego.
A kto to taki? Nie ma go na forum. :mrgreen:
Zbieram niebutelkowane polskie kapsle piwne (bez działu INNE).
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)

danio_145
Kontaktowanie:

#1415 Post autor: danio_145 »

Oj tam już się literówek nie czepiaj :P
O Kura Masa!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!

bucik

#1416 Post autor: bucik »

W pełni popieram dopisanie kolegi Georgeko.
Również mamy za sobą wymianę - Jaś i Paweł to profesjonalni mocno zapaleni w pasji kapslowej kolekcjonerzy.
Oby takich więcej!

Pozdrawiam
G.
11645 kapsli
2104 Polskie piwo (92 browary, 28 rozlewni - 75 kapsli)
6061 Zagranica piwo (145 krajów)
2007 Niepiwne (w tym 406 Polska) - 92 kraje
760 Reklamowe i okolicznościowe (6 krajów)
690 Serie PLN (341 I seria, 349 II seria)

georgeko

aż się wzruszyliśmy ;-)

#1417 Post autor: georgeko »

Panowie

bardzo dziękuję za zaufanie i życzliwość. To prawda, że jesteśmy zapaleni mocno a ostatnie wymiany tylko rozbudziły nasz apetyt ;-). I fajnie widzieć, że nie jesteśmy już ostatni na liście do paczki ;-). Paweł siedzi obok i czytaliśmy razem te słowa i było nam i jest bardzo miło. A co do dalszych wymian to biegną i na pewno zanim dojdziemy do czołówki listy będziemy już ich mieli dużo więcej. Już po mału zaczynamy więc odkładać fajne kapselki do paczki ;-).

Pozdrawiamy i lecimy poczytać inne tematy ;-)
Jasiu i Paweł
Zbieracz od 09.2009 z synem ;-)
1800 kapsli większość piwnych bez sygnatur i odwrotek z tego 625 polskich :-)

Awatar użytkownika
krzmos

#1418 Post autor: krzmos »

Paczka dzisiaj do mnie przyszła. Postaram przejrzeć jak najszybciej i w poniedziałek wyślę dalej.

Proszę o dopisanie mnie na koniec listy.

bucik

#1419 Post autor: bucik »

Pluto,

Prośba o uaktualnienie listy.
Bo już trochę się wydarzyło w kwestii paczki

Pozdro.
G
11645 kapsli
2104 Polskie piwo (92 browary, 28 rozlewni - 75 kapsli)
6061 Zagranica piwo (145 krajów)
2007 Niepiwne (w tym 406 Polska) - 92 kraje
760 Reklamowe i okolicznościowe (6 krajów)
690 Serie PLN (341 I seria, 349 II seria)

Awatar użytkownika
Moby

#1420 Post autor: Moby »

To mnie też można jeszcze raz dopisać :)

Awatar użytkownika
Pluto

#1421 Post autor: Pluto »

AKTUALNA LISTA

1. TOM&OLO
2. Bronek
3. KZK16
4. Falos
5. Danio
6. chaos
7. Oguś27
8. pirackamuza
9. Koter
10. prokomfanz
11. Cinx
12. Pluto
13. krzysztof
14. AdrianTRG
15. Anhob
16. ganz8
17. bajek
18. jacek8108
19. bucik
20. Georgeko
21. JulasTczew
22. 935MobyDick
ZIELONE KARTKI NA FB

Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.

georgeko

:-)

#1422 Post autor: georgeko »

Jak to fajnie widzieć, że się człowiek pnie w górę ;-) Wprawdzie niestety nie w karierze ;-) ale zawsze coś! W międzyczasie przeprowadzamy kolejne wymiany, uwiarygadniając swoją obecność na liście do paczki ;-). Zbieramy też już ciekawe (naszym zdaniem) egzemplarze, które mamy zamiar do paczki dorzucić. Ale nie ukrywam, że liczę też, że się nieźle obłowimy hihihihi :-) ale takie jest chyba prawo nowicjuszy, którymi wciąż się w "branży" czujemy!

Pozdrawiamy i szybciej cholera przesyłać tą paczkę między ludźmi ;-)

Jasiu i Paweł

Awatar użytkownika
KZK16

#1423 Post autor: KZK16 »

I co z paczką , nadal krąży ?
6087 PL
3273 P
x651 N
Giełdy 40 / Zorganizowane Giełdy 10
Spotkania Kapslarzy 3 / ZK 13
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.

Awatar użytkownika
Bronek

#1424 Post autor: Bronek »

[quote="KZK16"]I co z paczką , nadal krąży ?[/quote]

HeY

Paczka akurat jest u mnie. Oczywiście reflektujesz nadal na paczkę??
Pozdrawiam

Bronek

www.nissanzone.pl

Awatar użytkownika
KZK16

#1425 Post autor: KZK16 »

O jak co Bronek adres mam w swoim profilu :) , No czekam .
6087 PL
3273 P
x651 N

Awatar użytkownika
Bronek

#1426 Post autor: Bronek »

HeY

Paczka już przejrzana ale to co znajduje się w środku przechodzi ludzkie pojęcie. Ponad połowa kapsli jest w beznadziejnym stanie, pordzewiałych, pogiętych wręcz płaskich jak po przejechaniu po nich pociągiem. Reszta to praktycznie masówka z malutkimi wyjątkami a i tak w nie najlepszej jakości. Ludzie po co wrzucacie 30 heineckenów skoro jest ich pełno w całej Polsce? Zagranicznych kapsli zawsze było pełno a teraz kilka wzorów bardzo popularnych kapsli i to po kilka sztuk. Ja jestem przerażony poziomem paczki. Dlatego byłem wcześniej przeciwny szafowaniem dostępu do paczki osobom, które nie mają co włożyć w zamian.

Osobiście wybrałem raptem 5 polskich kapsli na sygnatury i kilka dziewic wzorów, które już wcześniej miałem.

Ogólnie jestem rozczarowany paczką mając w pamięci wcześniejsze przywileje goszczenia u mnie paczki.
Pozdrawiam

Bronek

www.nissanzone.pl

Awatar użytkownika
Pluto

#1427 Post autor: Pluto »

Bronek bardzo smutno mi to słyszeć. Ale dzięki za szczerość i opisanie w miarę dokładne zawartości paczki.
Niestety, któraś osoba (albo któreś osoby), które miały już paczkę nie rozumieją do końca jej idei.
Po co ma krążyć paczka w której jest sama masówka, która można dostać w każdym zakątku Polski. Chyba chodzi o to, żeby w paczce były kapsle regionalne np. Bosmany, które nie wszędzie są dostępne. Ktoś traktuje paczkę nie poważnie.
Jeśli jakiegoś popularnego kapsla nie ma w paczce to oznacza, że jest on tam ZBĘDNY! Ludzie myślcie co do paczki wkładacie!

I proszę Was, bierzcie takie kapsle za które jesteście w stanie włożyć ich równowartość. Jeśli macie problem z oceną równowartości to pytajcie. Jeśli nie macie co włożyć, no cóż... Musicie zacisnąć zęby i to przeboleć, bądźcie uczciwi!
Nie wkładajcie 30 lechów czy innej masówki za jakiś jeden starszy kapsel... To nie ma najmniejszego sensu...

Spróbuję dojść, kto jest winny zaśmiecenie paczki. Sugerowałbym przyznanie się tej osoby bądź osób dla jej dobra...
ZIELONE KARTKI NA FB

Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.

Oguś27

#1428 Post autor: Oguś27 »

Na samą myśl co może być w tej paczce mnię skręca :/

Awatar użytkownika
lowolak

HI

#1429 Post autor: lowolak »

A jednak tak jak myślałem.

Swego czasu doszła do mnie paczka z b.bizu i po szumnych zapowiedziach i wielkich oczekiwaniach okazało się że ... DUPA.

Wskazane spowodowało, że odpuściłem tematyczne "cacko" oczekując podobnych mało przyjemnych wrażeń. Troszkę się nie dziwię całej sytuacji, gdyż tak jak wspomniał Bronek i jak również wcześniej ja pozwoliłem sobie wtrącić kilka zdań o "usystematyzowaniu" paczki, osoby dobrane do listy winny być ZLUSTROWANE - jak kolwiek to nie brzmi.

ale bez szydery życzę dalej powodzenia
przy okazji pozdrowienia dla wszystkich
sPISkowej propagandzie mówię NIE

georgeko

:(

#1430 Post autor: georgeko »

Hmmm panowie jak tak czytam to rzeczywiście wygląda smutno. Idea paczki świetna, dotychczasowy przebieg nie najgorszy a teraz takie coś! Macie rację pisząc, że ktoś nie dorósł do paczki i nie rozumie o co w tym chodzi. Dla mnie i nawet mojego niespełna 8 letniego syna jest oczywiste (jemu oczywiście to najpierw wyjaśniłem ;-)), że nie wrzuca się do paczki złomu, którego nie mamy gdzie wcisnąć, tylko ciekawe kapsle, właśnie regionalne itp. Napaliliśmy się na tę paczkę strasznie a mam przeczucie, że jeśli poziom jej się nie poprawi to zanim dojdzie do nas, umrze śmiercią wcale nie naturalną, bo nagłą... Ale mam też nadzieję, że po takim zimym prysznicu, niektórzy się zastanowią i będą działać jak należy. Co do apelu kolegi o przyznanie się winnych, cóź...na to liczę mniej niż na wygraną w Lotto. Chociaż przyznanie się winnych jest jedak bardziej prawdopodobne ale tylko dlatego....że w Lotto wcale nie gram :-) Ale całkiem znów poważnie - może warto aby ten kto wybiera coś z paczki i wrzuca coś w zamian zrobił spis i rzucił na forum? Ja wiem - pachnie dość podle ale to może lepsze niż lustracja? Bo jak ją przeprowadzić? W III RP się średnio udała to i nam nie wyjdzie ;-) A taki spis mógłby wiele ułatwić - trudniej byłoby nieuczciwym działać nieuczciwie. Powodzenia panowie i walczcie o paczkę bo...do nas daleko ;-)

Jasiu i (zmartwiony losem paczki) Paweł :-(

prokomfanz

#1431 Post autor: prokomfanz »

Niech ta osoba się zwyczajnie wstydzi.. Był robiony regulamin, tyle razy mówiono o tym kto może a kto nie brać udział w tej jakby nie było zabawie i w końcu na czym ona polega, a tu i tak taka przykra niespodzianka.. Zastanawiam się czy może by tak nie wprowadzić obowiązku pokazania co się wybiera i daje w zamian? Doskonale zdaję sobie sprawę, że to już nie będzie "to" i będzie ciut nieuczciwe wobec uczciwych kapslarzy.. Ale wówczas nie dałoby się oszukać.. Sam nie wiem co o tym myśleć.. Nie jest to pierwszy ani drugi tego typu problem bo wystarczy przeczytać ten temat by zobaczyć ile razy to się powtarza. I taka prośba na przyszłość by nowi, uczciwi kolekcjonerzy się nie dziwili, że inni z niechęcią wpisują na listę.
Jeszcze raz powiem, że ten/ci którzy tak robią niech się wstydzą i najlepiej sami przyznają..

Jakiś miesiąc temu liczyłem, że wszystko znów ruszy i z radością będę przeglądał paczkę a teraz zastanawiam się czy nie wykreślić się z listy...

Pozdrawiam

georgeko

#1432 Post autor: georgeko »

Widzę prokomfanz, że jesteśmy podobnej myśli jeśli chodzi o podawanie co się wzieło i co włożyło. Choć to prawda, że to nie będzie to samo bo każdy już będzie mógł prawie na 100% wyliczyć co jest w pudle a przecież....nie o to chodzi. Chodzi o samą zabawę i przy okazji ciekawe znaleziska. Czy ktoś się przyzna? Jeśli tak to ma jaja (no chyba, że to Pani wtedy nawet jeśli się przyzna mieć ich nie będzie ;-)).

Pozdrawiam

Jasiu

Awatar użytkownika
Koter

#1433 Post autor: Koter »

pomysł o pokazywaniu co się wrzuciło i co się wzięło jest nie dobry, psuje to całą zabawę. Lepiej jakby każdy kto dostał paczkę, spisał stan i przesłał opiekunowi paczki, tak aby tylko jedna osoba wiedziała co jest w środku.
2009 sztuk

Awatar użytkownika
Jacek
Kontaktowanie:

#1434 Post autor: Jacek »

Jak by miał wyglądać ten spis przecież spisywanie kapsli z paczki zajeło by mase czasu, jakoś sobie tego nie wyobrażam.

Awatar użytkownika
Koter

#1435 Post autor: Koter »

Jacek pisze:Jak by miał wyglądać ten spis przecież spisywanie kapsli z paczki zajeło by mase czasu, jakoś sobie tego nie wyobrażam.
jeden spis, a później "to co wziąłem" "to co dałem"

Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

#1436 Post autor: lendoo »

Ja proponuję zrobić listę zakazanych kapsli, takich których nie można wrzucać do paczki, czyli tzw. masówki, kapsle dostępne w całej Polsce, popularne licencje zagraniczne, pordzewiałe, poniszczone itp. Osoba która ma aktualnie paczkę niech ją oczyści z wyżej wymienionych. Kolekcjoner który dostanie paczkę, jeżeli zobaczy kapsle z zakazanej listy nich po prostu napisze o tym na forum, wtedy będzie wiadomo, że wrzucił je poprzedni kolekcjoner.

Warunkiem uczestnictwa powinna być deklaracja na forum, że po otrzymaniu paczki stwierdzamy jej stan pod względem zakazanych kapsli, oraz piszemy ogólnie co znajduje się w paczce. Każdy kto dostanie paczkę musi napisać posta dotyczącego zawartości!Jeśli ktoś się nie wywiąże to zostaje skreślony z listy. Chyba nie jest to rzecz niemożliwa i nie wiadomo jak trudna i absorbująca?

Poprzez takie działanie paczka byłaby na bieżąco monitorowana.
Według mnie zasada prosta i nieskomplikowana.
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.

Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.

Awatar użytkownika
GRYM

#1437 Post autor: GRYM »

Całą zawartość paczki wystawić na allegro , kasę przelać na WOŚP.
I będzie święty spokój z paczką.
...ARKOHOLIK...

kapiral

#1438 Post autor: kapiral »

Z zainteresowaniem czytywałem kolejne posty pojawiające się w tym temacie. Zresztą sprzyjało temu zakotwiczenie u samej góry. Nawet kilkakrotnie zastanawiałem się czy nie zapisać się na listę oczekujących.
Analizując wpisy z ostatnich kilku miesięcy stwierdzam jednak, że pomysł Gryma jest chyba najlepszy (o ile ktoś to kupi). Nie twierdzę, że sam pomysł z paczka jest zły, ale dzisiaj, gdy możliwości kontaktów są tak ogromne szukanie czegoś na zasadzie "blindu" i to z kolekcjonerami, których znaczną część mieliśmy okazje już spotkać raczej ogranicza szansę znalezienia czegoś atrakcyjnego. Oczywiście cieszę się, że niektórzy znaleźli w paczce całkiem sporo, ale oceniając jej zawartość po poście Bronka, to podejrzewam, że z pierwszej lepszej wymiany mieli by nie mniej (o ile tylko znajdą coś ciekawego w zamian).
Ot chociażby oferty Grzegorza Gacki. Regularnie jest możliwość za kilkadziesiąt regionalnych dostać naprawdę fajne kapsle, które nawet Ci kolekcjonerzy ze sporym dorobkiem chętnie by u siebie widzieli. A jak czytam w kolejnych postach regionalnych kapsli jak na lekarstwo.

Awatar użytkownika
KZK16

#1439 Post autor: KZK16 »

Lendoo ten pomysł jest dobry , a jak reszta forumowiczów ?
6087 PL
3273 P
x651 N

Awatar użytkownika
Moby

#1440 Post autor: Moby »

Pomysł lendoo bardzo ciekawy. Dzięki niemu może wreszcie paczka zacznie spełniać swoją rolę...

ODPOWIEDZ