Podsumowanie roku 2010

O nas - zbieraczach. Spotkania.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

Podsumowanie roku 2010

#1 Post autor: lendoo »

Co prawda do końca roku zostało jeszcze kilka godzin, jednak nie myślę, że dojdą mi jakieś nowe kapsle do kolekcji,a tym bardziej odwiedzę jakaś giełdę :mrgreen: Podsumowując...

- w lutym, mając 14 000 kapsli, zrezygnowałem ze zbierania niepiwnych
- rok 2010 kończę mając na pewno ponad 13 000 różnych piwnych kapsli
- do kolekcji doszło mi ponad 2500 kapsli
- zrobiłem drogą pocztową 58 wymian z 52 różnymi kolekcjonerami
- odwiedziłem 6 giełd: Warszawa, Kraków, Martin, Katowice, Chorzów, Lublin

Jeśli chodzi o nawiązanie do lat poprzednich, to ten rok wypadł najsłabiej liczbowo, jednak ma to uzasadnienie tym, że im więcej ma się kapsli tym trudniej znaleźć coś nowego oraz tym że zacząłem zbierać tylko piwne.
Ciesze się jednak z tego, że udało mi się zdobyć sporo kapsli rzadszych
oraz trudniej dostępnych- zwłaszcza starszych i egzotycznych.

Ogólnie nie mam na co narzekać i jestem zadowolony. :)

Cel na przyszły rok: 15 000 piwnych kapsli, oraz odwiedzenie minimum 5 giełd.

Zapraszam wszystkich do podsumowań!

Szczęśliwego Nowego Roku!!
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.

Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.

Awatar użytkownika
Tomek
Kontaktowanie:

#2 Post autor: Tomek »

Czas na moje podsumowanie.
Rok 2009 zakończyłem liczbą 2495 kapsli piwnych (w tym 628 polskich) oraz 188 kapsli reklamowych (2683 kapsle łącznie).
W roku 2010 zdecydowałem się na kolekcjonowanie wyłącznie kapsli niebutelkowanych, jednak nie wyrzucając z kolekcji dotychczas zebranych kapsli zdjętych z butelki.
Po podliczeniu kolekcji mogę stwierdzić, że rok 2010 kończę liczbą 3500 kapsli, w tym:
- 708 kapsli polskich
- 448 kapsli reklamowych
- 1614 kapsli niebutelkowanych (46,11% całej kolekcji).

Tradycyjnie odwiedziłem giełdę w Elblągu, gdzie poznałem kolejnych kolekcjonerów.

Poza tym, wspólnie z Wismatem stworzyliśmy KATALOG KAPSLI POLSKICH BEZ SYGNATUR.

Moim celem na rok 2010 było osiągnięcie 4000 kapsli, mam 3500, ale w międzyczasie zmieniłem profil kolekcji na kapsle niebutelkowane, więc z wyniku jestem zadowolony.

Cel na kolejny rok - 5000 kapsli - mam nadzieję, że z Waszą pomocą się uda.

Szczęśliwego i obfitego w nowe kapsle Nowego Roku!!!
Zbieram niebutelkowane polskie kapsle piwne (bez działu INNE).
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)

Awatar użytkownika
Moby

#3 Post autor: Moby »

Ten rok pod względem kapsli uważam za bardzo udany. Udało mi się dość mocno powiększyć swoją kolekcję (jak dla mnie), szczególnie jeśli chodzi o Niemcy (które wyjątkowo mi się spodobały i wielokrotnie je powiększyłem) oraz o kapsle z Polski- z obu tych państw nie myślałem wcześniej że w ogóle uda mi się tyle uzbierać. Poprzedni rok zakończyłem liczbą niecałych 1500 kapsli, dziś więcej mam z samej Polski z czego bardzo się cieszę :)

Ale faktem jest też, że dopiero pod koniec 2009 roku zacząłem zbierać kapsle na poważnie. Istotnym elementem jest również to, że staram się zbierać tylko kapsle butelkowane, a niestety wiele jest takich, które ciężko mi zdobyć butelkowane.
Ten rok zakończyłem:

- liczbą ponad 3856 wszystkich kapsli (w tym prawie 500 niepiwnych)
- 1591 kapsli polskich (w tym: 198- różne sygnatury, 87 kormoranów, 303 kapsle niepiwne- moje ulubione :) )
- przeprowadziłem 52 wymiany

Dziękuję wszystkim za wymiany, a szczególnie chciałbym podziękować wzmacniaczowi dzięki któremu moja kolekcja polskich kapsli piwnych znacznie się powiększyła o bardzo ciekawe okazy :)

Moim celem na przyszły rok jest przekroczenie 6 tys. Mam nadzieję że się uda...

Awatar użytkownika
wismat
Administrator
Kontaktowanie:

#4 Post autor: wismat »

Tradycyjnie na początku historia:
2007 kończyłem z 1282 kapslami
2008 kończyłem z 2326 kapslami (89 krajów)
2009 kończyłem z 3575 kapslami (95 krajów)
2010 kończę z 4830 kapslami ze 106, a planem było przekroczenie tylko 4000 :)

Niewątpliwie ten rok (a szczególnie jego koniec) był najlepszym rokiem w dotychczasowym kolekcjonerstwie, a obchodziłem już jego 5-lecie :mrgreen: Cieszę się, że kolekcja Polskich kapsli wzbogaciła się o starsze wzory, a więc nie tylko ilość, ale jakość! Zgodnie z planem udało mi się pojawić na giełdzie w Elblągu, z czego bardzo się cieszę; poznałem tam wielu z Was!

Do sukcesów zaliczę utworzenie katalogu polskich zakrętek oraz wspólnie z Tomkiem katalogu kapsli piwnych bez sygnatur, co ułatwi mi bardzo zbieranie kapsli. No i nie zapominajmy o stworzeniu mojej listy braków :P
Istotnym elementem jest również to, że staram się zbierać tylko kapsle butelkowane, a niestety wiele jest takich, które ciężko mi zdobyć butelkowane.
Skorzystaj z mojego patentu: butelkuję wszystkie kapsle niebutelkowane w mojej kolekcji ;)
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich

prokomfanz

#5 Post autor: prokomfanz »

Rok 2010 był u mnie z pewnością najbardziej obfitym rokiem w powiększaniu kolekcji.
Nie potrafię podać konkretnych liczb tak jak Wy ale postaram się przybliżyć :
-Najważniejszym faktem jest powrót do kolekcjonowania po prawie rocznej przerwie.
- Od czerwca czyli tego "powrotu" doszło ponad 1500 kapsli piwnych bez sygnatur- łącznie jest już ich ponad 3700.
- Przeprowadziłem około 40 wymian również z zagranicznymi kolekcjonerami.
- Doszło około 20 nowych państw i ten rok kończę z liczbą 98 państw
- Polskich doszło około 300 sztuk- końcowy wynik 987 (bez sygnatur rzecz jasna)

Nie będę ukrywał że moim celem było 1000 polskich i 100 państw. Jestem bardzo blisko tego wyniku także już niebawem.. ;)

Podsumowując ten rok, a właściwie połowa roku była dla mnie wyjątkowo udana i owocna. Mam nadzieję, że ten również będę mógł zaliczyć do udanych.

Za nowe znajomości, wymiany i wszystko dzięki czemu kolekcja się powiększa- dziękuję!

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku!

Awatar użytkownika
lowolak

hi

#6 Post autor: lowolak »

To i ja spróbuję

Co do liczb:
- przekroczyłem liczbę 1600 kapsli z Polski (bez odwrotek i serii),
- przekroczyłem liczbę 6000 kapsli łącznie (tylko piwo),
- przekroczyłem liczbę 110 państw w kolekcji,
- byłem na 4 giełdach (Warszawa, Martin, Lublin, Elbląg),
- przeprowadziłem ponad 40 wymian,
- poznałem ponad 30 kolekcjonerów.

Jednak zdecydowanie ważniejsze dla mnie było:
1) Powrót do kolekcjonerstwa po (chyba) 6 latach !!!
2) Uporządkowanie kolekcji.
3) Wdrożenie inicjatywy Zielone Kartki.
4) Organizacja ZK#3 w domu z udziałem 12 kolekcjonerów.
5) Stworzenie kapsla okolicznościowego ZK#3.

Jeszcze na koniec, za rok 2010:
- dodatkowe podziękowania dla całej ekipy ZK,
- szczególne podziękowania dla Yorecka z Ewą, PGA, Bucika, Pluto oraz Chineta.
sPISkowej propagandzie mówię NIE

Awatar użytkownika
Moby

#7 Post autor: Moby »

wismat pisze:Skorzystaj z mojego patentu: butelkuję wszystkie kapsle niebutelkowane w mojej kolekcji
Butelkowane dziewice to dla mnie nadal prawie dziewice;) Nowe kapsle są dla mnie takie... bezduszne, chociaż czasem ładniej wyglądają, po za tym ich nie lubię;) Do tego kapslownica jest jak dla mnie drogim gadżetem

bucik

#8 Post autor: bucik »

Ciekawy temat rozpoczęliście.

Ja w pierwszym słowie to przede wszystkim chce powiedzieć, że ten rok dla mnie to rok prześwietnych i przesympatycznych doznań na gruncie towarzyskim.

Byłem na 7 giełdach (Warszawa, Kraków, Tychy, Żywiec, Cieszyn, Chorzów, Elbląg). Uczestniczyłem w 6 edycjach Zielonych Kartek.
Podczas tych imprez poznałem wspaniałych ludzi, którzy sprawili pasja, że rozgorzała jeszcze bardziej.

Oczywiście spotkania i liczne wymiany listowe (głownie z Wami – Polskimi Zbieraczami) przyczyniły się do moich wyników liczbowych:

Rozpoczynałem rok 2010 z następującymi wynikami:

2650 Kapsli z czego około 650 Polskiego Piwa.

Rok zakończyłem podwojeniem tego stanu. Bo 4600 kapsli już skatalogowanych a na skatalogowanie czeka jeszcze około 400 więc liczę, że na Ankietę będę mógł się pochwalić liczbą 5000. No i Polskie piwo zbliża się do 1300 a więc totalnie ponad to czego się spodziewałem.

Dziękuję wszystkim, z którymi miałem w tym roku okazję się spotkać i wymienić oraz napić piwka i miło pogadać.

Szczególne podziękowania kieruje do całego squadu ZIELONYCH KARTEK z szczególnym uwzględnieniem Artura, Patryka, Pawła G. i Moniki
11645 kapsli
2104 Polskie piwo (92 browary, 28 rozlewni - 75 kapsli)
6061 Zagranica piwo (145 krajów)
2007 Niepiwne (w tym 406 Polska) - 92 kraje
760 Reklamowe i okolicznościowe (6 krajów)
690 Serie PLN (341 I seria, 349 II seria)

Awatar użytkownika
funboy

#9 Post autor: funboy »

Ja nie bardzo mam do czego porównywać gdyż styczniowa giełda (2010) była właściwie początkiem kolekcjonowania. Porównam więc do punktu zero.

Biorąc pod uwagę małą ilość czasu jaką mogę poświęcić na hobby (rozumiecie: żona, dziecko :)) to i tak jestem zadowolony.

- Udało się uzbierać ponad 800 polskich kapsli piwnych + kilka Kormoranów.
- Ponadto ok 330 zagranicznych (44 kraje).
- Powstała strona http://www.birofil.prv.pl (wciąż w trakcie budowy ale już pomogła w kilku wymianach)

Serdeczne podziękowania dla lendoo za miłe przywitanie wśród ludzi kapslowo zakręconych. Dla PGA, Pluta, Pawła, Lowolaka ... za Zielone Kartki i kolejne kapsle do mojej kolekcji. Rok 2011 zaczynam niestety z długiem. Długiem wdzięczności dla ww wymienionych. Otrzymałem od was więcej niż ja mogłem wam dać ale mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja do rewanżu.

And the last but not least :) Podziękowania dla brata (eryk) za możliwość wykonywania wymian bez udziału poczty polskiej :) To na prawdę super sprawa.

funboy - Paweł
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem. Po obiedzie ze snem.
http://birofil.prv.pl

Awatar użytkownika
milan1899
Kontaktowanie:

#10 Post autor: milan1899 »

Kozystajac z wolnej chwili w dniu dzisiejszym,postanowiłem podliczyc moja kolekcje.

A więc rok 2010 skonczyłem liczbą 4226 kapsli w kolekcji( plan zakładał aby przekroczyc 4 tys. i sie udało oraz 100 krajów, jak się okazło mam 99 a wiec bardzo blisko i juz niedługo pewnie osiagnę tą liczbe) - dokładnie w ubiegłym roku doszło mi 2271 kapsli.

Przeprowadziłem również 68 wymian.

Pod względem kapslowym mininy rok uznaje za bardzo udany. Zarówno liczba zdobytych kapsli jak i przeprowadzonych wymian była wieksza niż rok wczesniej.

Tylko jednego postanowienia nie udało sie spełnić -mianowicie miałem odwiedzić chociaż jedna giełde. Może w tym roku to sie uda i gdzies się wybiore.

A plan na ten rok to przekroczyc 6 tyś kapsli.

Awatar użytkownika
Jacek
Kontaktowanie:

#11 Post autor: Jacek »

Ja rok 2010 uważam za połowicznie udany :D Na początku roku (mając 2172 kapsle) postanowiłem dobić do ok. 5000 tysięcy i aby to zrealizować musiałem zdobywać ok. 200 nowych kapsli na miesiąc, do Żywca się udawało a później miedzy Żywcem a Lublinem totalne dno, dopiero po giełdzie w Lublinie się rozkręciłem i do końca roku dobiłem do wyniku 3455 kapsli ze 104 państw

- 2692 kapsli zagranicznych
- 606 kapsli polskich
- 157 kormoranów (2009)

W tym roku nie ma bata muszę dobić do 5 tys. Wybieram się na 3 giełdy (Kraków, Żywiec, Lublin) i może jeszcze Radom.

P.S. Zbieram tylko piwne kapsle rzecz jasna :]

Edit: Zapomniałem napisać ,że do tego kiepskiego wyniku od połowy sierpnia przyczyniła się miłość do WSK 125 z roku 1977 :P

Awatar użytkownika
Kibi

#12 Post autor: Kibi »

A ja jestem w ogóle odrębnym przypadkiem. Kapslami poważniej zająłem się chyba w październiku, więc trudno podsumowywać cały rok.
Birofilia, a konkretnie etykiety zbieram od dobrych kilku lat, ale z czasem, od kolejnych okazów w kolekcji ważniejsze stały się nawiązane dzięki nim znajomości. Dość powiedzieć, ze z tegorocznej giełdy w Żywcu nie przywiozłem żadnego nowego okazu do zbioru, a wyjazd uważam za bardzo udany.
Mam wrażenie, że z kapslami może być podobnie. Uporządkowałem przez ostatnie dwa miesiące zakurzoną kolekcję polskich kapsli piwnych, należącą do mojego syna Krzyśka. Dołożyłem do niej wszystkie oczekujące kapsle z piw, jakie wypiłem, zrobiłem kilka szybkich wymian i to w sumie powiększyło ją o ponad 100 sztuk. Niemniej za najistotniejsze z tego wszystkiego uważam dwa zielonokartkowe spotkania, w których zdołałem wziąć udział i możliwość spotkania po latach, albo poznania tych wszystkich pozytywnie zakręconych ludzi :) .
Moje Grolsche już 168 sztuk !!
Moja Coca Cola - 3017 sztuk!

Awatar użytkownika
chinet

#13 Post autor: chinet »

Tak jak Bucik na początek dziękuję wszystkim za ciekawy roczek: za giełdy, ZK i inne spotkania towarzyskie. Kapslowo może nie rewelacyjnie, ale nie narzekam. Każdy kapselek, który dochodzi do kolekcji niezmiernie mnie cieszy. Przy okazji liczenia kapsli do ankiety zrobiłem małe zestawienie:

Obrazek

Czecho-Słowacja to kapsle tłoczone, które wpakowałem jako jedna pozycja. Kormorany to tylko kapsle z tej drugiej serii. Nie uwzględniłem w zestawieniu kapsli z browarów domowych (PL+CZ) oraz naklejek (np. Lublin).
Jestem trollem :mad:

Awatar użytkownika
JulasTczew

#14 Post autor: JulasTczew »

Dzisiaj wstępnie policzyłem Polskę. W tygodniu zabiorę się za zagranicę. I to by było :
- 259 kormoranów
- 970 polskich piwnych na sygnatury
- 184 niepiwnych polskich na sygnatury

Co daje 1413 polskich kapsli. :mrgreen: Z wyniku jestem zadowolony .
2563 polskich kapsli i
3573 zagranicy.

Razem 6136 kapsli od Lipca 2009 - stan na dzień 1.04.2012r

georgeko

aż zazdrość bierze...

#15 Post autor: georgeko »

No no no no!!!

Aż zazdrość bierze jak się was czyta ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu o ile słowo zazdrośc takowe posiada ;-)
Dla nas z Pawłem ten rok był możnaby powiedzieć zupełnie inny i przełomowy. Po tym jak z otwartymi ramionami i workami kapsli ;-) przywitaliście nas na forum i podaliście kilka ciekawych adresów www zaczęliśmy żyć wśrod was i w innych gremiach. Zaowocowało to tym, że na koniec roku przekroczyliśmy grubo planowany optymistycznie 1000 sztuk i teraz jest już ich 1345 :-) Ale podobnie jak inni nowi na forum najbardziej doceniamy nie te kapsle ale właśnie WAS drodzy forumowicze, bo gdybyście przywitali nas inaczej i potraktowali np. z ....bucika ;-) (wiem wiem ...z buta powinno być ;-)) to może nasz zapał przygasłby nieco. A tak dzięki wam to już nie jest zapał ale totalne ognisko :-).
Plan na ten rok - 2000 :-)

Pozdrawiamy

P.S. Lada dzień dzięki zaszczepieniu przez nas bakcyla dojdą nam nowi forumowicze - ojciec i syn, nasi długoletni przyjaciele. Nie dajcie plamy i przywitajcie ich równie miło :-) Wychwalałem was tak, że będzie ciężko utrzymać opinię ;-)

Jasiu i Paweł
Ostatnio zmieniony 12 stycznia 2011, 19:22 przez georgeko, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbieracz od 09.2009 z synem ;-)
1800 kapsli większość piwnych bez sygnatur i odwrotek z tego 625 polskich :-)

Awatar użytkownika
JulasTczew

#16 Post autor: JulasTczew »

georgeko pisze:A tak dzięki wał
:D
2563 polskich kapsli i
3573 zagranicy.

Razem 6136 kapsli od Lipca 2009 - stan na dzień 1.04.2012r

georgeko

#17 Post autor: georgeko »

Julas co się czepiasz? ;-) już poprawiłem ten mały wałek ;-)

Pozdrawiamy

J+P
Zbieracz od 09.2009 z synem ;-)
1800 kapsli większość piwnych bez sygnatur i odwrotek z tego 625 polskich :-)

Awatar użytkownika
Pluto

#18 Post autor: Pluto »

W sumie miałem swoje podsumowanie zamieścić już dawno ale jakoś zapomniałem, także zamieszczam je teraz mimo, że minęły już dwa miesiące od początku roku ;)

Jestem bardzo zadowolony z roku 2010 ;)
Rok 2009 zakończyłem z 4427 kapslami
Rok 2010 zakończyłem z 8007 kapslami. W tym 1200 z Polski :)

Szczerze powiem, że myślałem na koniec roku będę miał jakieś 7500 i to będzie wszystko. Udało się dobić do 8000 i bardzo się z tego cieszę :D
Udało mi się także w tym roku przekroczyć magiczną barierę 1000 polskich kapsli piwnych na sygnatury z czego również bardzo się cieszę :)
Także w tym roku wszedłem w posiadanie trzech piwnych korków z Polski :)
Odwiedziłem także 8 giełd (w tym dwie zagraniczne): Warszawa, Kraków, Martin dwa razy, Biała Podlaska, Żywiec, Lublin, Elbląg - co jest dla mnie nowym rekordem, bo dotychczasowo w ciągu roku byłem na maksymalnie 6 giełdach ;)
Ponownie zacząłem budować piramidę (z powodu wcześniejszego "przypadkowego" zburzenia)
Także w 2010 udało się oszacować ogólną liczbę posiadanych przeze mnie kapsli - jest tego 150,000 do piramidy, 8,000 w kolekcji i 7,000 dubli co daje 165,000 sztuk ;)

I to chyba wszystko ;)

Cel na 2011 : Przekroczyć 10,000 sztuk a ile będzie na koniec to się okaże ;)

EDIT: Przypomniało mi się jeszcze jedna ważna rzecz! Wraz z Lowolakiem, spotykając się na piwie, rozpoczęliśmy idee Zielonych Kartek ;) Jak widać Zielone Kartki cieszą się popularnością ;)
ZIELONE KARTKI NA FB

Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.

ODPOWIEDZ