Poprawki do Katalogu
I ja postanowiłem wtrącić swoje "trzy grosze" do tej dyskusji katalogowej. Oto znalezione przeze mnie błędy:
- dwa kapsle nr 3 w browarze Dąbrowa (ten błąd był już w poprzedniej edycji katalogu)
- kapsel POWER który w poprzedniej edycji katalogu był w browarze Krotoszyn, w tym roku wywędrował do Kielc
To rzuciło mi się na oczy po niezbyt szczegółowym przejżeniu katalogu.
- dwa kapsle nr 3 w browarze Dąbrowa (ten błąd był już w poprzedniej edycji katalogu)
- kapsel POWER który w poprzedniej edycji katalogu był w browarze Krotoszyn, w tym roku wywędrował do Kielc
To rzuciło mi się na oczy po niezbyt szczegółowym przejżeniu katalogu.
Katalog zrywek i nakładek na butelki http://www.sites.google.com/view/katalogzrywek
Mini kolekcja aluminiowych kapsli https://sites.google.com/view/kapsle-woda-mineralna
Mini kolekcja aluminiowych kapsli https://sites.google.com/view/kapsle-woda-mineralna
Właśnie dostałem katalog kapsli. Dokładnie porównuję swoje zbiory z katalogiem, więc jest okazja do wyłapania błędów.
Szczecin 12 - w katalogu z białym paskiem na krawędzi - u mnie krawędź w całości biała (jak 10 i 11).
Koszalin Brok 59 - sygnatura i cyfra przesunieta o ok. 1,5 godziny (u mnie sygn. 10:30, cyfra 4:30 - jak 66)
K.
Szczecin 12 - w katalogu z białym paskiem na krawędzi - u mnie krawędź w całości biała (jak 10 i 11).
Koszalin Brok 59 - sygnatura i cyfra przesunieta o ok. 1,5 godziny (u mnie sygn. 10:30, cyfra 4:30 - jak 66)
K.
Leżajsk (Tatra Pils) nry 44, 45, 46, 47 i odpowiednio 44a, 45a, 46a, 47a.
Rozumiem, że można zbierać kapsle różniące się przesunięciami kolejnych warstw farby, ala dlaczego od razu umieszczać tak nieistotne różnice w katalogu?
Przeglądając wiekszą ilość tych kapsli można wybrać serię co najmniej kilku kapsli różniących się stopniem nałożenia czerni i bieli oraz ich przesunieciami w poziomie (jak w katalogu) lub w pionie. K.
Rozumiem, że można zbierać kapsle różniące się przesunięciami kolejnych warstw farby, ala dlaczego od razu umieszczać tak nieistotne różnice w katalogu?
Przeglądając wiekszą ilość tych kapsli można wybrać serię co najmniej kilku kapsli różniących się stopniem nałożenia czerni i bieli oraz ich przesunieciami w poziomie (jak w katalogu) lub w pionie. K.
- zgrredek
- Kontaktowanie:
[quote="wiki"]Leżajsk (Tatra Pils) nry 44, 45, 46, 47 i odpowiednio 44a, 45a, 46a, 47a.
Nie wiem jak ma się sprawa z numerami 45,46 i 47, ale jakiś czas temu przeprowadziłem badania większej ilości kapsli nr 44. Wynik badań był taki, że okazało się iż faktycznie są to dwa różne kapsle, ale można to stwierdzić wyłącznie przy lekkim przesunięciu. Wtedy w jednym przypadku wystaje biała farba, a drugim nie. Kłopot w tym, że jeśli nie nastąpi to drobne przesunięcie to możemy mieć w ręku kapsel 44A, a będziemy przekonani iż jest to 44 i nie będzie żadnej możliwości żeby to sprawdzić.
Nie wiem jak ma się sprawa z numerami 45,46 i 47, ale jakiś czas temu przeprowadziłem badania większej ilości kapsli nr 44. Wynik badań był taki, że okazało się iż faktycznie są to dwa różne kapsle, ale można to stwierdzić wyłącznie przy lekkim przesunięciu. Wtedy w jednym przypadku wystaje biała farba, a drugim nie. Kłopot w tym, że jeśli nie nastąpi to drobne przesunięcie to możemy mieć w ręku kapsel 44A, a będziemy przekonani iż jest to 44 i nie będzie żadnej możliwości żeby to sprawdzić.
Z dobrze poinformowanego źródła wiem( czyli od taty) że na etykietach Tatr jest napisane,że sie je robi w Leżajsku, natomiast Tatre /Mocną produkuje się w Zywcu, co zresztą można zaobserwować w katalogu.
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku 

-
- Kontaktowanie:
Czarny Leżajsk, cyba 53 ma innego "dapa" niż w katalogu.
Poza tym Karmi ma cp na innej godzinie.
P.S. Sorry jeśli już było mogłem przeoczyć.
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku 

Leżajsk 53 i 54 - literki dap są czarne (jak tło) natomiast całe kółeczko i jego wypełnienie kółeczka jest srebrne (54) lub białe (53) - podobnie jak numer 33Krzysiek pisze:Czarny Leżajsk, cyba 53 ma innego "dapa" niż w katalogu.
I z butelki i z kufelka!