Ja na swój użytek przyjąłem dość konkretne zasady.
Po pierwsze, między dwoma wzorami nie może być kapsli pośrednich, czyli takich, które nie da się przypisać do konkretnego numeru (albo można przypisać do każdego). To jest sprawa absolutnie najważniejsza.
Druga sprawa to możliwość przypisania kapsla do konkretnego wzoru, nawet jak posiadam jeden z pary podobnych. Mam kilka pospolitych starych kapsli okocimskich, które mają teraz już chyba 4 katalogowe wzory, i w zasadzie żadnego nie potrafię przypisać do konkretnych numerów katalogowych...
No i kwestia odcieni jednego koloru. Takie mnie nie interesują, aczkolwiek są tu drobne wyjątki

Np. Browar Łomża używał kapsli ciemnozielonych na piwie mocnym, zielonych na wyborowym, a jasnozielonych na bodajże Kurpiowskim. Głupio byłoby nie uznać, że są to różne wzory. Jest też kilka zaszłości historycznych - przyjęło się, że Namysłów błękitny i ciemnoniebieski są różne, więc... Ale one chociaż są tak różne, że nie ma żadnego problemu z ich odróżnieniem. Natomiast np. ostatniego czarnego Piasta z kolorem żółtym i jasnożółtym nigdy bym nie uznał za dwa różne... Aczkolwiek jak dla mnie różnymi kolorami są zółty i złoty, żółty i pomarańczowy itp., i takie odróżniam. Oczywiście biorąc pod uwagę dwie podstawowe zasady, opisane wcześniej.
W katalogu trochę mi brakuje konsekwencji. Skoro umieszczamy kapsle na blasze matowej i błyszczącej, to albo wszystkie, albo wcale. No bo czemu jedne tak, a inne nie? Jeżeli jest Karmel z czarnym napisem i z brązowym (a powstały one najpewniej przez różną kolejność nakładania czarnego i żółtego), to czemu nie Koszalin 2? Też istnieje czarny i brązowy.