bo co ciekawsze kapselki szybko wyjdą
a ich miejsce zastąpią popularesy lub chodnikowce! ;)
P.s. Jak na razie mam czyste konto na CCi...

Wymiany po za CCi też raczej in plus!

?wtk pisze: raczej
No, ale to nie jest normalna i prawidłowa sytuacja.wtk pisze:Bardziej chodziło mi o to, że w końcu do tego dojdzie,
bo co ciekawsze kapselki szybko wyjdą
a ich miejsce zastąpią popularesy lub chodnikowce! ;)
P.s. Jak na razie mam czyste konto na CCi...
Wymiany po za CCi też raczej in plus!
wtk pisze:lendoo napisał:
...po kilku kolejkach w paczce zostaje sam szrot i masówa...
Mnie sie wydaje, że to normalne zjawisko
Tu chodzi o uczciwość i o to co napisałem powyżej.danio_145 pisze:wtk napisał:
Mnie sie wydaje, że to normalne zjawisko
Właśnie to nie jest normalne zjawisko. Czy jak robisz wymianę, nawet w ciemno to kantujesz drugiego kolekcjonera?
Pluto pisze: Ale spójrzcie na to tak. Załóżmy jest lista 10-20 kolekcjonerów. Wkładam do paczki np. Wyspy Owcze, Bhutan, Pakistan, Chiny, Meksyk, Brazylię i do tego jakieś fajne kapsle z Polski.
Paczka idzie do następnego w kolejce (ja liczę, że kiedy paczka do mnie wróci będę mógł coś wyciągnąć o podobnej wartości jak do niej włożyłem).
Następna osoba w kolejce zagląda do paczki, wybiera sobie co chce i ją uzupełnia. Tylko co jeśli chce wziąć Wyspy Owcze, Bhutan (bo np. nie ma w kolekcji) i Brazylię skoro nie ma co włożyć do paczki o podobnej wartości? Bierze je ale uzupełnia je kapslami popularniejszymi i do tego w większej ilości. Chyba coś tu nie gra, prawda?
To już lepiej wziąć Brazylię i na jej miejsce włożyć Argentynę - podobna wartość? Wiecie o co mi chodzi?
Bo co zrobić jeśli paczka już jest u kogoś i on chce coś sobie wybrać ale nie ma co do niej włożyć? Przecież nie może nic nie wybrać i odesłać dalej bo szkoda kasy za przesyłkę. Nie masz co włożyć, nic nie bierzesz a ślesz dalej.
Myślę, że to jest dobry pomysł. Tylko po co druga lista? Wystarczy, że w paczce będzie tabela, w której każdy wpisze jakie kapsle dodał, a odhaczy które kapsle wziął.Dariobeer pisze:Mam propozycję.W paczce może być lista kapsli.Osoba,która otrzyma paczkę odchacza z listy kapsle ,które mu dojdą do kolekcji (stawia obok np.znak+) Robi też drugą listę z kapslami i jakie dołożył.Na liście może być też umieszczone imię i nazwisko osoby,która wysłała paczkę.
Tylko takie zdjęcie myślę, że lepiej jakby trafiało do osoby sprawującej nadzór nad paczką. Wtedy byłaby większa frajda z przeglądania paczki, bo nikt by nie wiedział do końca co ciekawego dostanie;)Malczan pisze:A może każda osoba która będzie miała paczkę zrobi zdjęcie kapsli które wzioł i które za nie dołożył, wtedy wszyscy będą miali jasną sprawę kto jak postępuje.
(i jak cos to dopisuje sie do kolejki)
W 100 % się z Tobą zgadzam, wydaje mi się ,że jest to dobry pomysł.935MobyDick pisze:Tylko takie zdjęcie myślę, że lepiej jakby trafiało do osoby sprawującej nadzór nad paczką. Wtedy byłaby większa frajda z przeglądania paczki, bo nikt by nie wiedział do końca co ciekawego dostanie;)
Ale, przecież cena wysyłki jest taka sama na całą Polskę, różnica to czas dotarcia, ale uważam ,że lepiej jest dla mnie dostać paczkę od kogoś z północy ,który wrzuci tam różne regionalne kapsle ,których nie ma u mnie, a ja dorzucę kapsle ,które ciężko dostać np. na zachodzie. Bo jeśli paczka np. poleci do kilku kolekcjonerów z tej samej okolicy, to będą oni mieli problem z włożeniem tam własnie takich swoich regionalnych, bo zrobią to już poprzednicy. A jeśli paczka będzie rzucana po całym kraju na przemian to będzie chyba lepiej. Przynajmniej ja tak myślę.diamen pisze:I nie wiem czy ta kwestia była poruszana, ale kolejni użytkownicy powinni być wybierani pod względem miejsca zamieszkania żeby paczka miała jak najmniejszą drogę do przebycia, a nie latała od morza do Podkarpacia bezpośrednio, omijając np. kogoś z Warszawy
Twój link Krzysiu wydaje mi się niepotrzebnyJacek pisze: 935MobyDick napisał:
Tylko takie zdjęcie myślę, że lepiej jakby trafiało do osoby sprawującej nadzór nad paczką. Wtedy byłaby większa frajda z przeglądania paczki, bo nikt by nie wiedział do końca co ciekawego dostanie;)
W 100 % się z Tobą zgadzam, wydaje mi się ,że jest to dobry pomysł.
lowolak pisze: Do Braci Piwnej.
Możecie poniższe potraktować jako mierność, nie czytać, olać, przeczytać i zapomnieć, bądź cokolwiek innego co sobie wymyślicie. Niemniej jako osoba postronna nie biorąca udziału w ów przedsięwzięciu, a zapoznana z historią BERRBOX pozwolę sobie na małą dygresję dotyczącą zasad konceptu.
Otóż na wstępy pytanie powstaje, jak Wy chcecie by BEERBOX krążył zgodnie z oczekiwaniem ludu skoro na listę wsadzane są osoby z „łapanki”. Jak bowiem inaczej nazwać typa co to na forum był aż raz i to przy zalogowaniu, czy też kolesia który ma już w zbiorze 120 kapsli z czego 78 żubrów i 24 okocimy? Jak wspomniałem biernym w ów zakresie jestem, niemniej zaproponować coś sobie pozwolę, a więc;
1. Wpis na listę możliwy jest dla osoby która:
a) na forum zalogowana jest nie krócej niż przez 6 miesięcy,
b) dokonała minimum 5 wymian z uczestnikami forum, co wskazani potwierdzą,
2. Wpisu na listę dokonuje tylko jedna osoba, tj. administrator tematu po weryfikacji punktów 1.a) oraz 1.b) każde inne edytowanie listy jest niedopuszczalne.
3. Długość przetrzymywania BEERBOX-a nie może przekroczyć 10 dni, co osoba wysyłająca potwierdzi skanem z nadania.
4. Każdorazowa przewidziana nieobecność związana z pobytem poza miejscem zamieszkania winna być zgłoszona do administratora tematu, który zmienia kolejność listy przesuwając zainteresowanego o liczbę pozycji zapewniającą możliwość właściwej dystrybucji BEERBOX-a.
5. Za przetrzymanie BEERBOX-a, niedozwolone edytowanie listy bądź wykryte uchybienia związane z jakością przesyłki, administrator tematu eliminuje osobę z listy na termin nie krótszy niż 9 miesięcy.
Tyle