Wasze sposoby na czyszczenie kapsli?
Wasze sposoby na czyszczenie kapsli?
W jaki sposob czyscicie kapsle? .Chodzi mi np. w jaki sposob czyscicie z rdzy? Stosujecie preparaty czy jakies domowe sposoby
- zgrredek
- Kontaktowanie:
Rdzy nie czyszczę, wsadzam zardzewialca do kolekcji i czekam az trafi mi się drugi w lepszym stanie. Jeśli kapsel jest zapiaszczony, to go myję, ale jeśli nie ma widocznych zabrudzeń to zostawiam w takim stanie. W końcu pod kapslem są zaschnięte resztki piwa, może kiedyś jakiś archeolog będzie chciał zbadać co pijaliśmy? 

Na rdzę zawsze stosuję moczenie w roztworze kwasku cytrynowego. Czasami wystarczy kilka godzin, czasem zostawiam nawet na caly dzień. Wszystko zalezy od stanu kapsla, w niektorych przypadkach sprawa jest beznadziejna w innych wynik dzialania kwasu jest zadziwiajacy i spod cienkiej warstwy rdzy lub raczej zabrudzenia rdza (niemozliwej do zmycia) wylania sie nienaruszona emalia. Oczywiscie sa tez takie kapsle w ktorych kwas niszczy warstwe zlocenia np. w przypadku Strzelca.
Mysle, ze zamiast kwasku cytrynowego moglby byc rozcienczony ocet, ale to mocniejszy kwas i nie robilem takich prob. K.
Mysle, ze zamiast kwasku cytrynowego moglby byc rozcienczony ocet, ale to mocniejszy kwas i nie robilem takich prob. K.
Stosuję preparat o nazwie Fosol (35% kwas fosforowy). Sprawdza sie znakomicie. Wlewam fosol do słoika i wcześniej umyte kapsle wrzucam (czasem na kilka godzin) do tego preparatu.
Nie mam wprawdzie jak zamieścić własnych przykładów jak wyglądały kapsle przed i po "restauracji" ale jaki jest efekt takich poczynań mozna zobaczyć na stronie rosyjskiego kolekcjonera
http://www.crowncaps.ru/?lang=en&mode=restoration
Opisana tam metoda jest bardzo podobna (poza tym, że nie przygotowuje roztworu kwasu a używam gotowego preparatu).
W przypadku bardzo skorodowanych kapsli (gdy rdza w wielu miejscach przeszła już na wylot) metoda ta moze się okazać mało przydatna bo po całkowitym usunięciu rdzy kapsel będzie jak sito.
Nie mam wprawdzie jak zamieścić własnych przykładów jak wyglądały kapsle przed i po "restauracji" ale jaki jest efekt takich poczynań mozna zobaczyć na stronie rosyjskiego kolekcjonera
http://www.crowncaps.ru/?lang=en&mode=restoration
Opisana tam metoda jest bardzo podobna (poza tym, że nie przygotowuje roztworu kwasu a używam gotowego preparatu).
W przypadku bardzo skorodowanych kapsli (gdy rdza w wielu miejscach przeszła już na wylot) metoda ta moze się okazać mało przydatna bo po całkowitym usunięciu rdzy kapsel będzie jak sito.
Dzięki już powiedziałem dziadkowi aby kupił
A ty to Mirek trzymasz od 30min. do 3h tak jak na stronce jest napisane??
Opisz dokładniej to, dobrze??
(Wolę po polsku
nie że nie rozumiem co tam pisze hehe)
Z góry dzięki.
Cinx

Opisz dokładniej to, dobrze??

Z góry dzięki.
Cinx
Chelsea We Love You....Blue is the colour
FC CHELSEA is the best in the world yeahhh
No, ja przemywam kapselki pod wodą, a potem ładnie wycieram i lśnią jak nowe. Oczywiście te bez rdzy.
Musze wypróbować ten Fosol.

Musze wypróbować ten Fosol.
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku 

Ja kupiłem wczoraj odrdzewiacz za 3,90zł pojemność 0,5l..
Trzymałem 1h kapsle. Różnica była, ale wg mnie trzymałem za krótko.Myślę że 3h-4h będzie odpowiednie.
Ten odrdzewiacz jest firmy Dragon jakby kto chciał wiedzieć
Trzymałem 1h kapsle. Różnica była, ale wg mnie trzymałem za krótko.Myślę że 3h-4h będzie odpowiednie.
Ten odrdzewiacz jest firmy Dragon jakby kto chciał wiedzieć

Chelsea We Love You....Blue is the colour
czyszczenie kapsli
W jaki sposób czyścicie kapsle, które wygrzebiecie z ziemi?
Bo mnie to zawsze zajmuje sporo czasu, czyszczę każdy kapsel po kolei.
Napiszcie jak można to zrobić szybciej.
Bo mnie to zawsze zajmuje sporo czasu, czyszczę każdy kapsel po kolei.
Napiszcie jak można to zrobić szybciej.
kapsle piwne i niepiwne, bez sygnatur i odwrotek
sposoby konserwacji kapsli
znam świetny pomysł na zardzewiałe kapsle.
wystarczy takiego troche pomoczyć w odrdzewiaczu i będzi wyglądał znacznie lepiej (tylko nie moczyć za długo bo wogóle nie będzie wyglądał)
jeśli nie wierzycie mozecie sprobować na kapslu na kórym wam nie zależy.
wystarczy takiego troche pomoczyć w odrdzewiaczu i będzi wyglądał znacznie lepiej (tylko nie moczyć za długo bo wogóle nie będzie wyglądał)
jeśli nie wierzycie mozecie sprobować na kapslu na kórym wam nie zależy.
Znak towarzyszy zastrzelonych
-
- KOLEKCJONER
- Kontaktowanie:
Jak i czym czyścicie kapsle ??
Postanowiłęm dać kolejny temat dotyczący mianowicie"jak i czym czyścicie kapsle"?? to pytanie mnie męczy od pewnego czasu.
osobiście np do czyszczenia z piasku kapsla używam najpierw szczoteczki do zębów, dorbze z tych wrębów i od spodu wybiera piasek, co do reszty bródu, albo woda na chusteczce i wycieram..
:/ a gdy idzie do koszulki juz na stałe czyszcze go rostworem alkoholu. wtedy jest czysty i wysterelizowany (niewime czy dobrze napisałem słowo..
:/) alkohol szybko odparowuje . a jak wy czyścicie??, może są jakies jeszcze sposoby??:>:) Zapraszam do dyskusji otwarte

Sprawdzaj czy nie ma już takiego tematu. danio_145

osobiście np do czyszczenia z piasku kapsla używam najpierw szczoteczki do zębów, dorbze z tych wrębów i od spodu wybiera piasek, co do reszty bródu, albo woda na chusteczce i wycieram..

Sprawdzaj czy nie ma już takiego tematu. danio_145
Ostatnio zmieniony 25 października 2006, 07:14 przez KOLEKCJONER, łącznie zmieniany 1 raz.
Aktualnie skanuję i dodaję kapsle na stronę. 
http://www.collector-crowncaps.cba.pl
SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com

SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com
- KOLEKCJONER
- Kontaktowanie:
odp
Sory Danio. sprawdzałem ale musiał mi umknąć..
dzięki ze go odnalazłeś:)

Aktualnie skanuję i dodaję kapsle na stronę. 
SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com

SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com
cudo to może nie jest, ale 45 minut kąpieli w kwasie ortofosforowym swoje zrobiło.
- Załączniki
-
- tymbark.jpg
- (191.41 KiB) Pobrany 86 razy