Co zbieracie
Co zbieracie
Ciekaw jestem kto z Was zbiera polskie piwne z podziałem na sygnaturki a kto nie, ciekaw jestem tendencji kogo jest więcej.
Na początku sam chciałem zbierać z podziałem, ale widząc że nie jest to bardzo popularne bo przy dużych kolekcjach jest problematyczne sam zacząłem się zastanawiać i chyba zmienię zdanie.
Jakieś sugestie?
Na początku sam chciałem zbierać z podziałem, ale widząc że nie jest to bardzo popularne bo przy dużych kolekcjach jest problematyczne sam zacząłem się zastanawiać i chyba zmienię zdanie.
Jakieś sugestie?
Zbieram polskie kapsle piwne z podziałem na sygnatury.
Zagranicę też zbieram ale nie rozróżniam sygnatur.
Moim zdaniem jest więcej kolekcjonerów, którzy zbierają kapsle polskie i rozróżniają sygnatury niż takich co ich nie rozróżniają.
Oczywiście każdy zbiera co chce i w jaki sposób chce
Zagranicę też zbieram ale nie rozróżniam sygnatur.
Moim zdaniem jest więcej kolekcjonerów, którzy zbierają kapsle polskie i rozróżniają sygnatury niż takich co ich nie rozróżniają.
Oczywiście każdy zbiera co chce i w jaki sposób chce

ZIELONE KARTKI NA FB
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Zbieram polskie i zagraniczne kapsle piwne oraz kapsle reklamowe bez sygnatur i odwrotek - wyłącznie niebutelkowane.
Zbieram niebutelkowane polskie kapsle piwne (bez działu INNE).
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)
http://www.polskiekapslepiwne.pl
2014 – 917 kapsli
2015 – 1041 kapsli (+124)
2016 – 1168 kapsli (+127)
2017 – 1253 kapsli (+85)
2018 – 1426 kapsli (+173)
2019 – 1655 kapsli (+229)
kurde to już nie wiem, ogólnie leń jestem więc chyba jednak bez sygnatur będę zbierać.
20.02.2013 - 920 polskich w tym 286 kormorany
Wymiana: https://picasaweb.google.com/1063765482 ... 81/Duble02
Braki: http://katalog.ikro.eu/pokaz.php?kto=menio
Wymiana: https://picasaweb.google.com/1063765482 ... 81/Duble02
Braki: http://katalog.ikro.eu/pokaz.php?kto=menio
Zbieram cały piwny świat bez sygnatur + Cola, Fanta,Sprite i Pepsi.

Zbieranie bez sygnatur jest na pewno bardziej ekonomiczne, ale nie świadczy o lenistwie. Ja zdecydowałem się na "bez sygnaturstwo" przez przypadek. Po prostu za późno odkryłem katalog i same sygnatury. Po 2. Te same kapsle tylko z inną literką (numerem) na ząbkach....Proszę Cię....menio pisze:ogólnie leń jestem więc chyba jednak bez sygnatur będę zbierać.

Polska - z sygnaturami,zagranica - bez sygnatur , nawet gdy zmienia kraj 

Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
Witam wszystkich
Zbieram z sygnaturami, ale tylko to co mi wpadnie 'za darmo' czyli jako gratis do piwa
z ziemi, albo jak mi ktoś za darmo da, albo na zasadzie '-daj otworze' '-a gdzie kapsel?' '-wyrzuciłem'
Taka taktyka pozwoliła mi zebrać przez 2,5 roku 240 (216 bez serii) polskich piwnych i ponad sto innych.
Zbieram z sygnaturami, ale tylko to co mi wpadnie 'za darmo' czyli jako gratis do piwa

Taka taktyka pozwoliła mi zebrać przez 2,5 roku 240 (216 bez serii) polskich piwnych i ponad sto innych.
- JulasTczew
- glogowianin
Zbieram kapsle piwne i niepiwne z całego świata. Nie rozróżniam ani sygnatur, ani odwrotek. Nie zaliczam też odcieni jako inny wzór, ani bardzo drobnych różnic (z małymi wyjątkami).
Raczej nie zbieram też serii, chociaż jak coś wpadnie, to fajnie. Dla uproszczenia zaliczam kapsle na licencji wedle kraju pochodzenia marki (np. wszystkie Carlsbergi do Danii), a jeżeli nie mamy do czynienia z marką ogólnoświatową, to do kraju, gdzie to piwo jest sprzedawane - żeby sprecyzować co mam na myśli
:np. Rakszawa 44, 54, 61 do Włoch.
Zbieram też tzw. zrywki.
Raczej nie zbieram też serii, chociaż jak coś wpadnie, to fajnie. Dla uproszczenia zaliczam kapsle na licencji wedle kraju pochodzenia marki (np. wszystkie Carlsbergi do Danii), a jeżeli nie mamy do czynienia z marką ogólnoświatową, to do kraju, gdzie to piwo jest sprzedawane - żeby sprecyzować co mam na myśli

Zbieram też tzw. zrywki.
- glogowianin
Browar Hevelius w Gdańsku został zamknięty w 2001 czyli ponad 10 lat temu.
Marka Specjal pochodzi z browaru w Elblągu, a oprócz tego produkowana jest również w Warce i chyba w Żywcu.
A jeśli kapsel z napisem Heineken został wyprodukowany w Polsce (a więc ma polską sygnaturę), założony na wyprodukowane w Polsce piwo, tu spożyty i wyrzucony, albo umieszczony w zbiorze jakiegoś kolekcjonera, to chyba normalne, że nie jest to kapsel holenderski.
Przy przypisywaniu kapsli do krajów liczy się miejsce zakapslowania, kapsle słowackie czy greckie zakładane na butelki w polskich browarach są w katalogu kapsli polskich.
Marka Specjal pochodzi z browaru w Elblągu, a oprócz tego produkowana jest również w Warce i chyba w Żywcu.
A jeśli kapsel z napisem Heineken został wyprodukowany w Polsce (a więc ma polską sygnaturę), założony na wyprodukowane w Polsce piwo, tu spożyty i wyrzucony, albo umieszczony w zbiorze jakiegoś kolekcjonera, to chyba normalne, że nie jest to kapsel holenderski.
Przy przypisywaniu kapsli do krajów liczy się miejsce zakapslowania, kapsle słowackie czy greckie zakładane na butelki w polskich browarach są w katalogu kapsli polskich.
Trzeci pisze: Te same kapsle tylko z inną literką (numerem) na ząbkach....Proszę Cię....

a wracając do tematu: zbieram PL i zagranicę - bez sygnatur, odwrotek itp. - wzór się liczy
P.S.
jeśli o sygn. chodzi i ich akceptację/negację przez kolekcjonerów, to oczywiście jasno i wyraźnie: każdy zbiera co chce