Okocim Mocne koziołki
Okocim Mocne koziołki
wzór
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2013, 00:57 przez Oguś27, łącznie zmieniany 1 raz.
Znajomy był w Grecji i mówił, że widział piwo łudząco podobne do mocnego Okocimia. Sygnatura ASTIR występuje w Grecji, Turcji i okolicznych krajach. Svyturys ma piwo identyczne do (kapsel bardzo podobny) Palonego i też należy do Carlsberga, co mnie utwierdza w mniemaniu, że częśc piw "Okocimia" - Carlsberga ma odpowiedniki w swoich krajach.
-
- Kontaktowanie:
W sumie to nie bardzo rozumiem co ma wnieść ta dyskusja. Ten kapselek jaki mam w kolekcji był zdięty z butelki "okocim mocny" w polsce, w zeszłym roku a piwo zakupione zostało w polskim sklepie. Na etykiecie niebyło żadnej informacji ze to akurat piwo ma jakies powiązanie z Grecją. Wzór na tym kapslu nie jest podobny do innych lecz jest identyczny.
Naprawdę nie wiem co ma tu Grecja wspólnego? Okocimia można kupić w kilku miejscach na świecie a kapsle są w zasadzie identyczne z poskimi wzorami a czasem róznią się sygnaturami. Sporadycznie zmieniany jest wzór jak np. "warka". Etykiety natomiast różnią się w opisach. Wskazują importera i oczywiście są w jezyku żadanym w danym kraju. W irlandii np. etykieta jest w całości po angielsku wskazany jest angielski importer a kapsel jest ten który chodził u nas lecz z inną sygnaturą.
Naprawdę nie wiem co ma tu Grecja wspólnego? Okocimia można kupić w kilku miejscach na świecie a kapsle są w zasadzie identyczne z poskimi wzorami a czasem róznią się sygnaturami. Sporadycznie zmieniany jest wzór jak np. "warka". Etykiety natomiast różnią się w opisach. Wskazują importera i oczywiście są w jezyku żadanym w danym kraju. W irlandii np. etykieta jest w całości po angielsku wskazany jest angielski importer a kapsel jest ten który chodził u nas lecz z inną sygnaturą.
Chodziło mi o ustalenie czy ten kapsel jest z polskiego piwa, nic więcej.W sumie to nie bardzo rozumiem co ma wnieść ta dyskusja....
Co zwykle wskazuje na to, że piwo było co najmiej butelkowane gdzie indziej. A dla mnie, zbieracza polskich kapsli ma to znaczenie....W irlandii np. etykieta jest w całości po angielsku wskazany jest angielski importer a kapsel jest ten który chodził u nas lecz z inną sygnaturą.
-
- Kontaktowanie:
Na etykiecie jest zaznaczony importer a nie rozlewnia! Wiekszosc butli idzie droga morska w kontenerach nie w skrzynkach a kartonachCytat:
...W irlandii np. etykieta jest w całości po angielsku wskazany jest angielski importer a kapsel jest ten który chodził u nas lecz z inną sygnaturą.
Co zwykle wskazuje na to, że piwo było co najmiej butelkowane gdzie indziej. A dla mnie, zbieracza polskich kapsli ma to znaczenie.

-
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
W sumie jest jedna mozliwośc aby ten kapsel znalazł się na piwie Greckim jeżeli browar jakowyś zrobił ordynarny plagiat jak to miało miejsce w browarze Barczewo a wzór etykiety, jedynie ze zmienionymi napisami na polskie zdjety był z Norweskiego Nordland's o ile pamietam. W co raczej wątpie. Lub jakiś poupadły browar kupił w fabryce po taniości kapsle i nałożył je na swoje piwo, jak to miało miejsce w Męckiej Woli np.
na co Carlsberg też by sobie nie pozwolił.
na co Carlsberg też by sobie nie pozwolił.
- mr-perez
- Kontaktowanie:
Okocim Mocny z Astirem przytargałem z mojego osiedlowego sklepu. Byłem pewny , że mam taki kapsel , więc uchował sie cudem tylko jeden egzemplarz. Na pewno jest z Polski , nie wiem co o tym sądzić, byc moze wyszła jakaś krótka seria z ta sygnaturą.TOM_TOM pisze:Znajomy był w Grecji i mówił, że widział piwo łudząco podobne do mocnego Okocimia. Sygnatura ASTIR występuje w Grecji, Turcji i okolicznych krajach. Svyturys ma piwo identyczne do (kapsel bardzo podobny) Palonego .
Co do Svytrurysa to kupiłem go na giełdzie w Żywcu , jest prawie identyczny jak Okocim Palone (troszke inne płomienie) , ale ma białą sygnaturę CP na IX. "Stary" kapslarz powiedział mi , że to polski

- Załączniki
-
- skanuj0009.jpg (41.4 KiB) Przejrzano 9865 razy
Włascicielem Svyturysa ejst Carlsberg, więc nie dziwne że probują powtórzyć sukces Palnego na rynku litewskim. Swoją drogą nie wiedziałem że robią tam odpowiednik Palonego 
PS
Już wielokrotnie na tym forum pisałem, że sygnatura kapsla nie równa się krajowi produkcji piwa!
Zagraniczne firmy produkujące kapsle eksportują swoj towar na polski rynek (np. TIK, RKR i nawet grecki ASTIR) i nie ma nic dziwnego w tym że polskie fabryki kapsli sprzedają swój towar zagranicą jak np ten Svyturys z CP.

PS
Już wielokrotnie na tym forum pisałem, że sygnatura kapsla nie równa się krajowi produkcji piwa!
Zagraniczne firmy produkujące kapsle eksportują swoj towar na polski rynek (np. TIK, RKR i nawet grecki ASTIR) i nie ma nic dziwnego w tym że polskie fabryki kapsli sprzedają swój towar zagranicą jak np ten Svyturys z CP.
- mr-perez
- Kontaktowanie:
Pytałem na giełdzie kapslarza ( Twojego dobrego znajomego), który zbiera już ok 30 lat i powiedział mi , że to polski. I tylko na tym się opieram. Możesz go Cinxie nawet do Bangladeszu wrzucićMr Cinx pisze:Wiele Svyturysów było robionych z sygn. cP więc czmue akurat ten miałby być polski ??
Osobiście wsadziłbym go do Litwy....

Niech się wypowiedzą fachowcy.
Tu nie chodzi o plagiat. Przecież oba browary należą do Carlsberga więc może te Mocne Okocim w Grecji robione jest przez załużmy X browar należący do Carlsberga i ma identyczne opakowanie ale inną nazwę. Przykładem tu jest wspomniane Okocim Palone - Svyterus jakieś tam.wzmacniacz pisze: na co Carlsberg też by sobie nie pozwolił.
Oczywiście dotarło to do mnie, że Astir-y są też z Polski