Blindy

O nas - zbieraczach. Spotkania.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
diamen
Kontaktowanie:

Blindy

#1 Post autor: diamen »

Z jakimi kolekcjonerami przeprowadziliście najlepsze wymiany w ciemno? Szukam teraz kogoś z kim mógłbym zrobić fajną wymianę, bo mam trochę kapsli które odkładam.
Ja polecam:
-Jose Luis Sanchez (około 10 kolumbijskich gratis)
-Danny Pieters (60 kapsli za 30 moich)
-Andrius Stakenas (fajne litewskie)

Awatar użytkownika
diamen
Kontaktowanie:

#2 Post autor: diamen »

Luca Albizzi - bardzo dużo egzotyki dostałem za polskie + kilka fajnych włoskich i korek :)

Awatar użytkownika
wismat
Administrator
Kontaktowanie:

#3 Post autor: wismat »

Pamiętaj tylko, aby wysyłać kolekcjonerom kapsle o ustalonej podobnej wartości, a nie liczyć tylko na łatwy przypływ cennych kapsli w zamian za masówkę. Nie twierdzę oczywiście, że tak robisz, ale napisać radę mogę :)
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich

Awatar użytkownika
diamen
Kontaktowanie:

#4 Post autor: diamen »

spokojnie, zawsze wysyłam fajne kapsle, a jak nie jestem do końca zadowolony to dodaję trochę zagranicy jako bonus. Na razie zrobiłem tych blindów myślę z 10 i nikt nie narzekał :)

A Luce wysłałem m.in. Kormorany, trochę serii z Witnicy, kilka z serii niepiwnej i dużo nowości, więc powinien być zadowolony.

menio

#5 Post autor: menio »

W temacie pytanie
Pan Jules Champagne, znacie?
Będzie to moja pierwsza wymiana w ciemno 100/100
pytam sie go po angielsku i po francusku czy jeden wzór maxymalnie, a on mi odpisuje ze 100/100
pytam znowu czy jeden wzór raz czy może 2-3-5 sztuk jednego wzoru.
on mi słownie "wymiana 100/100, dziękuje"
Pytałem tak różnymi słowami żeby translator mu choć jedna wersję przetłumaczył dobrze (sam używa tylko francuskiego) 4 razy.
Czy mam to rozumieć ze mam wszelką dowolność?
Ktoś mi wyjaśni jakimi prawami rządzą się blindy? Co wolno a czego nie, nie chciałbym sobie popsuć opinii na CCI.

Awatar użytkownika
Pluto

#6 Post autor: Pluto »

O ile nie udało Ci się ustalić, że wysyłacie sobie po 2-3 sztuki danego wzoru to wyślij po sztuce każdego kapsla.
Ja jeśli się umawiam na wymianę to 50, 75, 100 różnych kapsli za taką samą ilość.
Chyba, że ustalę z wymieniającym, że 50 różnych i np. 5 nowych wzorów po 5 kapsli.
ZIELONE KARTKI NA FB

Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.

danio_145
Kontaktowanie:

#7 Post autor: danio_145 »

100/100 oznacza, że wymieniasz 100 różnych za 100 różnych.
O Kura Masa!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!

menio

#8 Post autor: menio »

ok, rozwialiście moje wątpliwości :D

menio

#9 Post autor: menio »

Jules Champagne - wszystko ładnie pięknie ale kapsle wysyła owinięte samoprzylepną taśma przeźroczystą, na 100 kapsli mimo staranności odklejania z 4 sztuk farba zeszła kompletnie, z 4 kolejnych w kilku punktach :/ nic nie dodał, a ja mu gratisy wysłałem :P

Awatar użytkownika
Wacek

#10 Post autor: Wacek »

menio pisze:Jules Champagne - wszystko ładnie pięknie ale kapsle wysyła owinięte samoprzylepną taśma przeźroczystą, na 100 kapsli mimo staranności odklejania z 4 sztuk farba zeszła kompletnie, z 4 kolejnych w kilku punktach :/ nic nie dodał, a ja mu gratisy wysłałem :P
Przez ciekawość.Wyjaśnij jaka to taśma.Czy taka jak się stosuje w sklepach do pakowania np.wędlin,bo ona też niby się skleja.Ja w takiej wysyłam i dostaję .Ciężko się
wyciąga z niej kapsle,ale nie miałem takich problemów.

menio

#11 Post autor: menio »

taśma jak normalna szkolno biurowa przeźroczysta, 1,5-2 cm szeroka
kapsle ustawione w rządek i taśma do okoła, potem drugi rządek i znowu, dwie tafle tak sklejonych kapsli przyklejone jedna na druga i na papier pakunkowy, tym samym papierem owinięte i do koperty bombelkowej, tak ze koperta cała tez elastyczna, się ruszało wszystko w środku.

edit: chodzi mi o taka samoprzylepna taśmę, nie folie spożywczą. taśma z klejem co przy ściąganiu lubi oderwać farbę. W fabrykach kapsli nawet się taki test robi, nazywa się MEK, przykleja się taśmę i szybko odrywa, sprawdza się adhezje lakieru :P

Awatar użytkownika
Wacek

#12 Post autor: Wacek »

menio pisze:taśma jak normalna szkolno biurowa przeźroczysta, 1,5-2 cm szeroka
kapsle ustawione w rządek i taśma do okoła, potem drugi rządek i znowu, dwie tafle tak sklejonych kapsli przyklejone jedna na druga i na papier pakunkowy, tym samym papierem owinięte i do koperty bombelkowej, tak ze koperta cała tez elastyczna, się ruszało wszystko w środku.
No to Ci współczuję.Kiedyś kupiłem na giełdzie takie kapsle od Czecha,to kleju nie dało się niczym zmyć,dopiero pomógł aceton,ale razem z farbą. :(

menio

#13 Post autor: menio »

nie no, większość jak mowie się udało uratować. Zastanawiam się czy mu o tym napisać.

Awatar użytkownika
Wacek

#14 Post autor: Wacek »

menio pisze:nie no, większość jak mowie się udało uratować. Zastanawiam się czy mu o tym napisać.
Napisz,bo może gość nawet nie zdaje sobie sprawy z sytuacji.

Awatar użytkownika
wojtekr72

#15 Post autor: wojtekr72 »

menio pisze:Jules Champagne....
Jak zbierałem zagranicę to robiłem z nim wymiany ,ale wtedy nie miał takich pomysłów. Przysyłał po prostu 100-200 szt wrzucone luzem do koperty bąbelkowej.
Dodam że zawsze było wszystko ok.
Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika
mateuszch

#16 Post autor: mateuszch »

Tylko, ze jak wrzuci sie wszystko luzem, to kapsle sie rysuja. Kiedys dostalem taka paczke po wymianie na skany i porownywalem potem z fotkami i niektore mialy dosyc brzydkie naciecia.

ODPOWIEDZ