Katalog niepiwnych
Katalog niepiwnych
witam, jestem początkującym kolekcjonerem i poszukuje katalogu kapsli wiele razy słyszałem o katalogu Bartka Sikorskiego moze ktoś mozę mi pomóc i dać znać jak się zaopatrzyć w ten katalog
pozdrawiam witkor
pozdrawiam witkor
witkor
- KOLEKCJONER
- Kontaktowanie:
odp
Witam a kiedy PAWEŁ:) skaczy ten katalog..?? i gdzie będzie on dostępny???na stronie?? ijakich kapsli bedzie dotyczył?? polska..??
pozdrawiam
pozdrawiam
- mr-perez
- Kontaktowanie:
No ja też sie martwię o Kaktusa, że mało pisze na forum . Ale nie martwcie się, mam dobre wiadomości. Widziałem się z nim dwa dni temu i na razie nie ma mowy o tym żeby przestał zbierać kapsle . Co do katalogu niepiwnych to już nie jest tak różowo, niestety.barann pisze:ja właśnie przeglądając allegro to się boję czy kaktus nie przestał zbierać kapsli ...
Zastanawialem sie juz jakis czas temu, czy nie mozna by zrobic otwartego-katalogu, cos jak wikipedia. Kazdy mial by prawo dodawac kapsle do niego. Ale oczywiscie byly by ustalone zasady numerowania, wymagania co do wielkosci i jakosci zdjec itd. Mysle, ze dla jednej osoby zrobienie katalogu to wielka praca, a w kilka osob mozna by to szybko skonczyc.
Jezeli znajda sie chetni do nadsylania zdjec to moge sie podjac do umieszczania ich z dnia na dzien na stronie. W tej chwili na moja strone wykorzystuje ok 20 z 100 MB limitu wiec miejsce jest. Oczywiscie od zbioru zdjec posortowanych alfabetycznie do prawdziwego katalogu dluga droga ale moze ktos majac ten zbior moglby sie tego podjac.
Sam niestety mam ok 270 polskich kapsli niepiwnych (i to liczac z sygnaturami). Ponadto mam ok 400 w swoim prywatnym katalogu - glownie te ktore uplynnial jakis czas temu G.Gacka. Zdjecia roznej jakosci ale pewnie Grzegorz zgodzil by sie by wykorzystac je publicznie. To na poczatek pozniej mozna byc dac jednakowej jakosci i wielkosci skany/zdjecia. K.
Sam niestety mam ok 270 polskich kapsli niepiwnych (i to liczac z sygnaturami). Ponadto mam ok 400 w swoim prywatnym katalogu - glownie te ktore uplynnial jakis czas temu G.Gacka. Zdjecia roznej jakosci ale pewnie Grzegorz zgodzil by sie by wykorzystac je publicznie. To na poczatek pozniej mozna byc dac jednakowej jakosci i wielkosci skany/zdjecia. K.
Brzmi ładnie.Np. pod kapselm który ma kilka sygnatur, wypisywać sygnaturki albo wklejać takie małe zdjęcia jakie amsz na swoich piwnych Krzyśku.wiki pisze:Jezeli znajda sie chetni do nadsylania zdjec to moge sie podjac do umieszczania ich z dnia na dzien na stronie. W tej chwili na moja strone wykorzystuje ok 20 z 100 MB limitu wiec miejsce jest. Oczywiscie od zbioru zdjec posortowanych alfabetycznie do prawdziwego katalogu dluga droga ale moze ktos majac ten zbior moglby sie tego podjac.
Pozdrawiam,
CinX
No zdecydowanie mnie przebijasz 487 MB to miejsce na kilkadziesiat tysiecy kapsli. Teraz tylko potrzeba tych, ktorzy by dla potrzeb katalogu zrobili ladne zdjecia/skany...:::Crazy Bajek:::.. pisze:Zajmuję na razie 13 mb z 500
Co do szczegółów. Optymalnym wymiarem wydaje mi sie rozmiar ok. 150 pikseli. Widac szczegoly a nie zajmuje to jeszcze bardzo duzo miejsca.
Inne propozycje?
Widze, ze bez sprawdzania wstrzelilem sie w rozmiar 150x150. Jezeli za kilka miesiecy mr-perez (tworzac swoja strone) bedzie posiadaczem najwiekszej ilosci skanow niepiwnych to ten wymiar moglby pozostac standardem. Reszta musialaby sie dostosowac. Jak to wyglada mozna sprawdzic na stronie mr-pereza. Wystarczy tylko dorobic rubryczke gdzie mozna by wpisac sygnatury i wrzucic na serwer mojej lub Crazy-Bajka strony. Reszta zalezy juz tylko od checi wspolpracy pozostalych kolekcjonerow. Szczegolnie tych co maja jakies unikaty. K.
- mr-perez
- Kontaktowanie:
Dobra wiadomość . Już wszystko z grubsza obgadane. Wiki zaczyna działać od poniedziałku , a ja mu będę pomagał. Wszyscy zainteresowani są proszeni o pomoc. Zwłaszcza posiadacze niepiwnych rarytasów .
Nie będzie to może od razu katalog , ale będziemy sie starali zebrać jak najwięcej polskich niepiwnych kapsli w jednym miejscu. Może ktoś kiedyś "pociągnie" ten temat dalej.
Nie będzie to może od razu katalog , ale będziemy sie starali zebrać jak najwięcej polskich niepiwnych kapsli w jednym miejscu. Może ktoś kiedyś "pociągnie" ten temat dalej.
Chetnych zapraszam do wspolpracy i przysylania skanow/zdjec na moj adres mailowy. Najlepiej w od razu w rozmiarze 150x150 i rozdzielczosci 72 lub lepszej. (wiki@bg.umed.lodz.pl). K.
- KOLEKCJONER
- Kontaktowanie:
odp
Widze ze jakoś temat ...sprawił to zę ludzie na forum biorą sie od pracy:P:)<brawo>:)