Jak przechowujecie kapsle?
Ja mam obecnie klasery z http://www.kolekcje.dikappa.pl a wcześniej układałem je na półce.
I takie coś:
w samochodzie mam tzw. transporter ma kapsle (fajna nazwa - sam wymyśliłem
) jest to pudełko od sałatki wypełnione watą i kiedy wsadzi się tam kilka kapsli to nie porysują się o siebie. 
I takie coś:
w samochodzie mam tzw. transporter ma kapsle (fajna nazwa - sam wymyśliłem

Znak towarzyszy zastrzelonych
- KOLEKCJONER
- Kontaktowanie:
Wczym zbieracie / przetrzymujeciekapsle??
Witam chciałbym usłyszeć opinie zbieraczy dotyczącą tego: W szym przetrzymujecie swoje kapsle??:) zrobiłem narazie 2 kartki własne na kapsle to jest z koszulki A4, w niej kartka z bloku technicznego i wzduż szyte na maszynie tak ze powstało 5 kolumn:)tylkeo nieiwme w jaki sposób to dalej przetrzymac?? czy pozaszywać czy jak..?? moze jest jakis klaser do kapsli?? raz mi przeszedł na allegro przed oczyma..a teraz niema..
ile taki kosztuje:) licze na odpowiedzi z waszych stron i prosze o pomoc:)

50 zł klaser bądź 8 zł wkładka na 35 kapsli www.kolekcje.dikappa.pl 

- KOLEKCJONER
- Kontaktowanie:
pytanie
tak ale obecnie niema tych iklaserów..chinet pisze:spróbuj wynegocjować lepszą cenęKOLEKCJONER pisze:moze jest jakis klaser do kapsli?? raz mi przeszedł na allegro przed oczyma..a teraz niema.. ile taki kosztuje

może i ładnie wygląda taki klaser z Dikappy, jednak swoje kosztujeKOLEKCJONER pisze:tak ale obecnie niema tych iklaserów.. nom chętnie bym taki kupił..ale narazie jest drogi. nic poczekam aż bedzie jakiś na aukcjach i może kupie
zamiast tego kup zwykły segregator za 6-7 zł, taki o grubości 7,5 cm mieści 10 wkładów wypełnionych kapslami, chociaż z doświadczenia starszych kolekcjonerów lepsze są segregatory na cztery dziurki a te podobno zmieszczą tylko pięć wkładów
jakby nie było to jest rozwiązanie trochę tańsze i segregatory kupisz w każdym markecie

Jestem trollem 

Moge tylko potwierdzic segregator i foliowe koszulki (najlepiej takie dobrze przezroczyste) to najtansza metoda. 100 koszulek w markecie to wydatek 7-8 zlotych. Firmowe i sztywniejsze kosztuja oczywiscie nieco wiecej. Mozna je przeszywac na maszynie lub dzielic na czesci przy pomocy zszywacza, mozna tez zgrzewac. Ja dziele je w poprzek na 8 czesci. Do kazdej z nich zmiesci sie maksymalnie 7 kapsli. W razie uzupelnienia zbioru, bez problemu mozna kapsle przemieszczac. Zeby nie robic tego zbyt czesto najlepiej od poczatku przewidziec nieco wolnego miejsca. K.
Gdybym chciał się szarpnąć na te klasery, to musiałbym pensję wydać... Kiedyś przyklejałem do tekturek, ale uznałem, że to barbarzyństwo. W folii to też jakoś mało prezencyjnie mi wygląda.
Teraz robię tak, że kupuję teczkę kartonową na dokumenty przycinam boczne zakładki, sklejam je tak, że tworzą się ścianki i mam taką tackę, w której mieści się ok. 80 kapsli.
Kiedyś chciało mi się kleić takie poprzeczki, wtedy trochę to bardziej elegacko wyglądało, a mieściło się w jednej tacce 56 kapsli. Tyle, że to cholernie żmudna i czasochłonna robota.
Tacki trzymam po 5 w pudełkach po komputerowych płytach głównych. Na razie mam 3 takie pudła, niedługo zacznę czwarte zapełniać.
Teraz robię tak, że kupuję teczkę kartonową na dokumenty przycinam boczne zakładki, sklejam je tak, że tworzą się ścianki i mam taką tackę, w której mieści się ok. 80 kapsli.
Kiedyś chciało mi się kleić takie poprzeczki, wtedy trochę to bardziej elegacko wyglądało, a mieściło się w jednej tacce 56 kapsli. Tyle, że to cholernie żmudna i czasochłonna robota.
Tacki trzymam po 5 w pudełkach po komputerowych płytach głównych. Na razie mam 3 takie pudła, niedługo zacznę czwarte zapełniać.

- KOLEKCJONER
- Kontaktowanie:
odp
nom co do segregatora to kupiłęm w biedronce za 4.99..wiki pisze:Moge tylko potwierdzic segregator i foliowe koszulki (najlepiej takie dobrze przezroczyste) to najtansza metoda. 100 koszulek w markecie to wydatek 7-8 zlotych. Firmowe i sztywniejsze kosztuja oczywiscie nieco wiecej. Mozna je przeszywac na maszynie lub dzielic na czesci przy pomocy zszywacza, mozna tez zgrzewac. Ja dziele je w poprzek na 8 czesci. Do kazdej z nich zmiesci sie maksymalnie 7 kapsli. W razie uzupelnienia zbioru, bez problemu mozna kapsle przemieszczac. Zeby nie robic tego zbyt czesto najlepiej od poczatku przewidziec nieco wolnego miejsca. K.

a ja mam bardzo dobry choc malo popularny sposob
przypatrzylem go
na http://www.kronkorken4u.de ten kolekcjoner trzyma tak wiekszosc kapsli, a mianowicie trzyma je w pudelkach CD(oczywiscie wyciagam to czarne ze srodka
)
jakis miech temu uczynilem to samo
w pudelku miesci sie 16 kapsli, jedno kosztuje zazwyczaj 80 gr
pudelka mam poustawiane na pulce a zboku sa podpisane, i wyglada to bardzo estetycznie i wrazie jakichkolwiek zmian mozna bez trudu i szybko wyciagnac kapsle lub zmienic ich polozenie
jesli ktos nie jest zdecydowany to polecam ten sposob 

na http://www.kronkorken4u.de ten kolekcjoner trzyma tak wiekszosc kapsli, a mianowicie trzyma je w pudelkach CD(oczywiscie wyciagam to czarne ze srodka

jakis miech temu uczynilem to samo

w pudelku miesci sie 16 kapsli, jedno kosztuje zazwyczaj 80 gr

pudelka mam poustawiane na pulce a zboku sa podpisane, i wyglada to bardzo estetycznie i wrazie jakichkolwiek zmian mozna bez trudu i szybko wyciagnac kapsle lub zmienic ich polozenie

Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
ja jak mialem 600(teraz mam 800) to postanowilem przeniesc all do pudelek, to byl wydatek rzedu 20zl, a teraz tylko co jakis czas wydaje po kilka zlotych, Ci co juz maja po kilka tysiecy to mysle ze im sie raczej nie oplaca przenosic kolekcji do CD, ale jak ktos ma tak do 1000 i nie wiem jak trzymac to ten sposob jest badzo dobry 

-
szkoda kasy na klasery
za 50 zl masz jeden klaser=140 kapsli
za te same 50 zl masz 62 pudelka=992 kapsle!!
a w CD tez ladnie wygladaja, i na pulce w rzadku mozna ladnie ustawic

za te same 50 zl masz 62 pudelka=992 kapsle!!
a w CD tez ladnie wygladaja, i na pulce w rzadku mozna ladnie ustawic

-
heh ja jakbym mial to tez bym nie zalowal
ale na moja kieszen te 50zl szkoda mi wydawac jak mam tanie pudelka, a efekt wzrokowy jest porownywalny 

- KOLEKCJONER
- Kontaktowanie:
niezły sposób:) kasle leżą jak ulał:)polecamLenDo pisze:a ja mam bardzo dobry choc malo popularny sposobprzypatrzylem go
na http://www.kronkorken4u.de ten kolekcjoner trzyma tak wiekszosc kapsli, a mianowicie trzyma je w pudelkach CD(oczywiscie wyciagam to czarne ze srodka)
![]()
jakis miech temu uczynilem to samo![]()
w pudelku miesci sie 16 kapsli, jedno kosztuje zazwyczaj 80 gr![]()
pudelka mam poustawiane na pulce a zboku sa podpisane, i wyglada to bardzo estetycznie i wrazie jakichkolwiek zmian mozna bez trudu i szybko wyciagnac kapsle lub zmienic ich polozeniejesli ktos nie jest zdecydowany to polecam ten sposob
Ja zastanawiam się na zmianą systemu w jakim przechowuję kapsle.
Obecnie mam w segregatorach (każdy mieści 350 kapsli),kapsle ułożone państwami, (jak na zdjęciu
) Jedyna wada jest taka, że ciężko znaleźć danego kapsla.
Trzeba przewracać i wertować cały segrgator co jest bardzo męczące

Staram się zmienić ten system na taki jakby "szufladkowy".
Dopiero zrobiłem pierwszą szufladkę, jest to bardzo czasochłonne.
Tutaj widziecie, na fotce, że jeszcze nie wychodza idealnie.
Jest to czasochłonne, ponieważ najpierw trzeba znależć dużo blok technicznny, wyciąć tą ostanią twardszą stronkę bloku, i zrobić z niego takie cuś jak jest na zdjęciu. Potem trzeba z normalnych kartek wycinać takie podłużne patyczki, i skleić je szeroką taśmą.
W każdej "szufladce" mieści się 101 kapsli.

Nie jestem zamożny i nie stać mnie na kupoanie tych bloków ( jeden chyba ok. 3zł) więc proszę Was forumowiczów o pomoc.
Gdyby ktoś z Was posiadał w domu taki duży blok techniczny i mógł wysłać do mnie tę ostanią stronkę, może wasi znajomi mają takie bloki.
Dzieci którę chodzą do podstawówki często takie mają.
Piszcie proszę na emaila --> cinx1990@interia.pl , GG 5659377 lub tutaj na forum PW. W zamian zawsze jakieś kapslki się znajdą
Mile widziane także rady, co mam poprawić w robieniu tych szuflade, zapewne kilka osób z Was też robi podobne więc pomoc mile widziana
Pozdrawiam CinX
@Wiki
Na drugiej fotce możesz zobaczyć moją kolekcję Pet-ów.
Natknołeś mnie do ich zbierania, dzięki
Zbieram od 10 minut więc tylko 3 
Obecnie mam w segregatorach (każdy mieści 350 kapsli),kapsle ułożone państwami, (jak na zdjęciu

Trzeba przewracać i wertować cały segrgator co jest bardzo męczące

Staram się zmienić ten system na taki jakby "szufladkowy".
Dopiero zrobiłem pierwszą szufladkę, jest to bardzo czasochłonne.
Tutaj widziecie, na fotce, że jeszcze nie wychodza idealnie.

Jest to czasochłonne, ponieważ najpierw trzeba znależć dużo blok technicznny, wyciąć tą ostanią twardszą stronkę bloku, i zrobić z niego takie cuś jak jest na zdjęciu. Potem trzeba z normalnych kartek wycinać takie podłużne patyczki, i skleić je szeroką taśmą.
W każdej "szufladce" mieści się 101 kapsli.

Nie jestem zamożny i nie stać mnie na kupoanie tych bloków ( jeden chyba ok. 3zł) więc proszę Was forumowiczów o pomoc.
Gdyby ktoś z Was posiadał w domu taki duży blok techniczny i mógł wysłać do mnie tę ostanią stronkę, może wasi znajomi mają takie bloki.
Piszcie proszę na emaila --> cinx1990@interia.pl , GG 5659377 lub tutaj na forum PW. W zamian zawsze jakieś kapslki się znajdą

Mile widziane także rady, co mam poprawić w robieniu tych szuflade, zapewne kilka osób z Was też robi podobne więc pomoc mile widziana

Pozdrawiam CinX
@Wiki
Na drugiej fotce możesz zobaczyć moją kolekcję Pet-ów.
Natknołeś mnie do ich zbierania, dzięki

Mam s[poro takich tekturek, jak nazbieram jeszcze, to Ci podeśle. Jeśli chodzi o szufladku, to nie sądze aby to był najlepszy pomysł. Kapsle są ciężkie i jak postawisz szufladka na szufladkę, to Ci się dolna moze pogiąć.Mr Cinx pisze:
Piszcie proszę na emaila --> cinx1990@interia.pl , GG 5659377 lub tutaj na forum PW. W zamian zawsze jakieś kapslki się znajdą![]()
Mile widziane także rady, co mam poprawić w robieniu tych szuflade, zapewne kilka osób z Was też robi podobne więc pomoc mile widziana![]()
Pozdrawiam CinX
Ja stosuje segregatory, ale na duble z zagranicy szufladki. Robię to tak:
biorę dużą tekturę falistą formatu a3. Tnę paski szerokość ok. 0,7 cm. I 3-krotnie oklejam tekturę na granicach. W środku dzielę na 6 kwadratów, w każdym po 25 kapsli. Jak się szufladki na sobie postawi to wyższa szufladka nie dotyka kapsla z niższej.
Mogę nawet dać zdjęcia, jeśli ktoś jest ciekawy.
Pozdrawiam, Kamil