To chyba jest problem ogólny tego portalu. Nie można nic zrobić, ani nawet obejrzeć, ale chyba trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo bywały już takie okresy. Szkoda tylko, że nikt nie potrafi poinformować nas od czego to jest zależne i jak długo to może potrwać.
Szczęście też leży na ulicy - trzeba się tylko chcieć po nie schylić !!!
marek28 pisze:To chyba jest problem ogólny tego portalu. Nie można nic zrobić, ani nawet obejrzeć, ale chyba trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo bywały już takie okresy. Szkoda tylko, że nikt nie potrafi poinformować nas od czego to jest zależne i jak długo to może potrwać.
Paweł pisze:
Po jakimś roku od uruchomienia katalog zaczął działać wolniej. Później części osób przestały działać wymiany. W międzyczasie przybyło jakieś kilkaset nowych wzorów, poza tym nie zakładałem że zarejestruje się więcej niż 100 użytkowników. Obliczanie wymian trwało bardzo długo lub w ogóle nie działało, bo aplikacja musi obliczyć miliony możliwości przy porównaniu setek braków/dubli dla setek użytkowników.
...za wolne działanie lub w ogóle zawieszanie się skryptu jest odpowiedzialny fundament, czyli źle zaprojektowana baza danych.
Po dwóch latach wiem, że trzeba to było zrobić inaczej, ale skąd mogłem to wiedzieć na początku?
Trzeba zaprojektować aplikację całkowicie od nowa uwzględniając nowe okoliczności.
Witam serdecznie mam takie pytanko kiedy polepszy sie dzialanie serwisu kapsle.net.pl może wie ktos cos na ten temat bo naprawde super katalog i warto nad nim popracowac tz ulepszac zeby ten serwis smigał i zeby nikt nie marudził-Może autor tego serwisu mogłby wprowadzic abonamet stały tak zeby mu sie to opłacało tzn tak zeby coś mial z tego -i miałby fundusze na ulepszanie serwisu co koledzy na to-Pozdrawiam
OWI78 pisze:Witam serdecznie mam takie pytanko kiedy polepszy sie dzialanie serwisu kapsle.net.pl może wie ktos cos na ten temat bo naprawde super katalog i warto nad nim popracowac tz ulepszac zeby ten serwis smigał i zeby nikt nie marudził-Może autor tego serwisu mogłby wprowadzic abonamet stały tak zeby mu sie to opłacało tzn tak zeby coś mial z tego -i miałby fundusze na ulepszanie serwisu co koledzy na to-Pozdrawiam
Abonament już jest. W katalogu na swoim profilu znajdziesz więcej.
Jeśli to cokolwiek pomoże i wpłynie na działanie katalogu, to proszę o skasowanie wszystkich zaznaczonych w katalogu przeze mnie kapsli. Konto wolę zachować, bo czasem zaglądam do list braków niektórych osób. Zaznaczone kapsle chyba wydłużają czas obliczeń wymian itd., więc to można skasować. Jeśli łatwo sam mogę to zrobić, to proszę o instrukcje, bo za mało tam siedzę, żeby się orientować w 100% co i jak.
A ja tam proponuję usunąć konta tym użytkownikom, którzy nie logują się od powiedzmy pół roku i w dodatku nie mają dodane niczego do kolekcji/dubletów/braków, bo tak naprawdę po co im wtedy te puste, nieaktywne konta? A pewnie znalazłoby się kilkanaście (jak nie więcej) takich kont, które tylko zaśmiecają katalog.
triple_h_stg pisze:A ja tam proponuję usunąć konta tym użytkownikom, którzy nie logują się od powiedzmy pół roku i w dodatku nie mają dodane niczego do kolekcji/dubletów/braków, bo tak naprawdę po co im wtedy te puste, nieaktywne konta? A pewnie znalazłoby się kilkanaście (jak nie więcej) takich kont, które tylko zaśmiecają katalog.
Sorki że przyczyniam się do tego zamulania ale dla wyjaśnienia po co niektóre konta: posiadam konto, loguję się sporadycznie, nie mam niczego dodane do kolekcji/dubletów ani braków ponieważ "kolekcjonuję" kapselki bez sygnatur a na stronkę zaglądam jak czasami chcę sprawdzić co który użytkownik ma w dublu lub czego mu brakuje
Pozdrawiam
Zbieram wyłacznie kapsle polskie bez sygnatur
Stan na 15.03.2013 - 667 sztuk
Stan na 15.03.2015 - 1247 sztuk
Stan na 15.03.2017 - 1659 sztuk
Stan na 15.03.2019 - 2076 sztuk
Stan na 15.03.2021 - 2321 sztuk
Stan na 15.03.2023 - 2562 sztuk
W sumie masz rację. Po prostu napisałem to bez większego zastanowienia się. Chciałem zwyczajnie pomóc, gdyż jestem w podobnej sytuacji jak Intelex, doszło mi także sporo nowych wzorów do kolekcji z różnych wymian i dodanie ich do kolekcji oraz usunięcie z braków wiąże się z siedzeniem przed komputerem całego dnia. Najgorsze jest to, że niestety określenie "cały dzień" jest dosłowne.
triple_h_stg pisze:Kiedy pojawi się taki komunikat, wystarczy odświeżyć stronę i wszystko śmiga.
Tylko przy przeglądaniu stron w katalogu.Przy próbie wejścia na statystyki już nie.
Zastanawiam się czy ktoś władny to czyta i zgłasza taki problem operatorowi.
Na FB chodzą słuchy, że forum padło. No słuchajcie, nie można naprawiać "w locie", na pewno trzeba wyłączyć, sprawdzić, że tak powiem "obczaić" co sie psuje - więc musimy się z tym liczyć, że forum może być wyłączone na czas napraw jak są jakieś problemy
Rattus pisze:Na FB chodzą słuchy, że forum padło. No słuchajcie, nie można naprawiać "w locie", na pewno trzeba wyłączyć, sprawdzić, że tak powiem "obczaić" co sie psuje - więc musimy się z tym liczyć, że forum może być wyłączone na czas napraw jak są jakieś problemy
Nie tylko forum,katalog kapsli przez pewien czas też był niedostępny