Kapsel roku 2013 - lista kapsli
Kapsel roku 2013 - lista kapsli
Przedstawiam do dyskusji proponowaną listę kapsli do Plebiscytu na Kapsel Roku 2013
http://kwiki.republika.pl/kapselroku2013.html
Poza tegorocznymi kapslami lista obejmuje 9 kapsli które "nie zmieściły się" w głosowaniu w 2012r. - nry 27,28,35, 64, 65, 70,71, 83, 95.
Lista nie obejmuje kapsli niewiele różniących się ogólnym wzorem czyli:
- nie ma podziału na specjały z metaliczną i matową wstęgą,
- brak kormoranów wisnią i śliwka z "kropką"
- brak podziału na "twisty" i normalne
- brak perły sammer - zmian napisu bez zmiany wyglądu kapsla.
- brak Cieszyńkiego Championa 2012 z tego samego powodu.
- brak Jabłonowa z poprawnym napisem MANUFAKTURA.
itp.
Lista obejmuje 95 kapsli, które pojawiły się na butelkach (nie wiem jak potraktować Piotrkowskiego Mullera) i będzie uzupełniona do końca roku gdy pojawią się nowe.
Oczekuję na uwagi dotyczące co powinno a co nie powinno się znajdować na liście. Opinię o urodzie poszczególnych kapsli wyrazicie dopiero podczas głosowania.
O sposobie głosowania nowi kolecjonerzy dowiedzą się najprawdopodbniej 31 grudnia, kiedy rozpocznie się głosowanie. Lub przeglądając starsze tematy.
wiki
http://kwiki.republika.pl/kapselroku2013.html
Poza tegorocznymi kapslami lista obejmuje 9 kapsli które "nie zmieściły się" w głosowaniu w 2012r. - nry 27,28,35, 64, 65, 70,71, 83, 95.
Lista nie obejmuje kapsli niewiele różniących się ogólnym wzorem czyli:
- nie ma podziału na specjały z metaliczną i matową wstęgą,
- brak kormoranów wisnią i śliwka z "kropką"
- brak podziału na "twisty" i normalne
- brak perły sammer - zmian napisu bez zmiany wyglądu kapsla.
- brak Cieszyńkiego Championa 2012 z tego samego powodu.
- brak Jabłonowa z poprawnym napisem MANUFAKTURA.
itp.
Lista obejmuje 95 kapsli, które pojawiły się na butelkach (nie wiem jak potraktować Piotrkowskiego Mullera) i będzie uzupełniona do końca roku gdy pojawią się nowe.
Oczekuję na uwagi dotyczące co powinno a co nie powinno się znajdować na liście. Opinię o urodzie poszczególnych kapsli wyrazicie dopiero podczas głosowania.
O sposobie głosowania nowi kolecjonerzy dowiedzą się najprawdopodbniej 31 grudnia, kiedy rozpocznie się głosowanie. Lub przeglądając starsze tematy.
wiki
Re: Kapsel roku 2013 - lista kapsli
Ten niebieski trybunał to nie jest jakoś bardzo różniący się od tego z poprzednich lat.
Wymiana: http://pokazywarka.pl/zagul/
Fakt. To tak jakby wybierać który odcień niebieskiewgo koloru jest ładniejszy. Wypadnie z listy.zagul pisze:Ten niebieski trybunał to nie jest jakoś bardzo różniący się od tego z poprzednich lat.
Przewidujesz dodanie do listy ursa maior i piotrkowskiego rebela? Są to dość ciekawe wzory.
szukam słowackich serii TIK sprzed 2005 r
Oczywiście, że tak. To moje przeoczenie. Byłem przekonany, że są już na liście. K.goblin pisze:Przewidujesz dodanie do listy ursa maior i piotrkowskiego rebela? Są to dość ciekawe wzory.
Skoro serie skracamy do serii jak w przypadku Żubra, to wydaje mi się że Wesołych Świąt Kormorana też można by skrócić do 1 zdjęcia i opisu serii.
Akurat kormorany zostawiłbym w komplecie. Wzory dość ciekawe i znacząco różnią się od siebie w przeciwieństwie do jednolitych żubrów.
P.S Z tego co pamiętam to wigilijne kormorany w poprzedniej edycji były bardzo wysoko "w tabeli".
P.S Z tego co pamiętam to wigilijne kormorany w poprzedniej edycji były bardzo wysoko "w tabeli".
Poszukuję replik kapsli przedwojennych.
No mikołaj wygrał...
Książęce 83 i 84 to też znikoma różnica w kolorze.
Kormorany "świąteczne" chociaż formalnie są serią to jednak znacznie różnią się (no i są tylko 3). Nie wyobrażam sobie konsekwentnie umieszczenia wszystkich Żubrów i głosowania nad tym który napis jest lepszy lub gorszy.Bajek pisze:Skoro serie skracamy do serii jak w przypadku Żubra, to wydaje mi się że Wesołych Świąt Kormorana też można by skrócić do 1 zdjęcia i opisu serii.
Można się zastanowić na usunięciem 83, bo różnica nie jest dobrze widoczna i na fotkach i w realu.zagul pisze:Książęce 83 i 84 to też znikoma różnica w kolorze.
I tak w tym roku pozostanie rekordowa liczba kapsli.
w takim razie Carlsberga 06 też nie powinno być ,bo ma czcionkę ciut większą a wzór jest zachowany /- brak perły sammer - zmian napisu bez zmiany wyglądu kapsla/
nie ma podziału na specjały z metaliczną i matową wstęgą - a Specjal malowany i metaliczny jest /21-22/
nie ma podziału na specjały z metaliczną i matową wstęgą - a Specjal malowany i metaliczny jest /21-22/
Oczywiście, że Carlsberg wypada z listy. Specjały różnią się kolorem ale nie zamierzam się upierać, że oba powinny pozostać.yoreck pisze:w takim razie Carlsberga 06 też nie powinno być ,bo ma czcionkę ciut większą a wzór jest zachowany /- brak perły sammer - zmian napisu bez zmiany wyglądu kapsla/
Skoro Perła różni się tylko napisem i jej nie ma, to może nowe kapsle od Okocimia też wystarczy zostawić tylko 1 rodzaj. Chodzi mi te z herbem lub bez.
Też bym zredukowała Okocimy. I czy Tyskie Gronie nie ma nowego kapsla od tego roku czasem?
Lista kapsli po uwzględnieniu wszystkich uwag.
Konsekwentnie z dwóch kapsli - piwo sezonowe i piwo pszeniczne pozostawiłem 1 kapsel.
http://kwiki.republika.pl/kapselroku2013a.html
Konsekwentnie z dwóch kapsli - piwo sezonowe i piwo pszeniczne pozostawiłem 1 kapsel.
http://kwiki.republika.pl/kapselroku2013a.html
Pociągnijmy jeszcze trochę rewolucję. Po co są w takim razie kapsle:
32-35 - różnią się tylko jednym kolorem
47-48 - ten sam wzór, jeden z nich jest w negatywie
66-69 - ten sam motyw, a że różnią się trochę kolorami...
78-79 - jak wyżej
81-82 - różnica tylko w owocu, i troszkę tło...
88-89 - wzory identyczne, w drugim dodano tylko jeden kolor.
Chyba pierwszy raz odpuszczę sobie tę zabawę.
32-35 - różnią się tylko jednym kolorem
47-48 - ten sam wzór, jeden z nich jest w negatywie
66-69 - ten sam motyw, a że różnią się trochę kolorami...
78-79 - jak wyżej
81-82 - różnica tylko w owocu, i troszkę tło...
88-89 - wzory identyczne, w drugim dodano tylko jeden kolor.
Chyba pierwszy raz odpuszczę sobie tę zabawę.
Jestem trollem 

Jak ma być wybierany kapsel roku to niech jest wybierany z wszystkich kapsli jakie w tym określonym czasie się pojawiły.
To może wybrać listę kapsli do wyboru w 2013 ??????
Ze zwykłej zabawy znowu robi się dyskusja bez końca.
Wiki rób to tak jak było dotychczas i będzie ok.
To może wybrać listę kapsli do wyboru w 2013 ??????
Ze zwykłej zabawy znowu robi się dyskusja bez końca.
Wiki rób to tak jak było dotychczas i będzie ok.
...ARKOHOLIK...
Uważam podobnie jak GRYM. To tylko zabawa i nie ma co się obrażać i bojkotować wyborów. Tym bardziej że jest to dzieło autorskie WIKIEGO i to on powinien podejmować ostateczną decyzję co zostaje, a co nie. Nie dajmy się zwariować.
Poszukuję replik kapsli przedwojennych.
-
- Kontaktowanie:
Tak nie pierwsza dyskusja na tym forum doprowadza do żenady. Krzychu cofnij się do pierwszego postu, nie pytaj czy się podoba czy nie tylko rób! I wszystko będzie dobrze!
Jeżeli w 1 poście Wiki zaprosił do dyskusji - to nie wiem dlaczego zaproszenie do niej ma doprowadzać do żenady.wzmacniacz pisze:Tak nie pierwsza dyskusja na tym forum doprowadza do żenady. Krzychu cofnij się do pierwszego postu, nie pytaj czy się podoba czy nie tylko rób! I wszystko będzie dobrze!
Proponuję jeszcze zrobić listę pomocniczą ,który kapsel ma wygrać

Ja np.chciałbym zagłosować na Perłę Summer - nowość 2013 - ale jej nie ma. Tamta mi się nie podobała ...
Popieram zdanie GRYMA - kapsel roku powinien być wybierany ze wszystkich.
p.s. Nie wiem po co się tak produkuję, bo i tak nie będę glosował .
A po kiego grzyba robić listę. Kapsle są na stronie i tyle. Wybieram który mi się podoba i głosuję. Ten tak , a ten nie - po co te tematy?
W ankiecie dajcie zdjęcie trzech najlepszych i trzech najgorszych i po zawodach. Nie trzeba drukowć wszystkich, bo są jak wyżej pisałem na stronie.
Nigdy nie głosowałem i pewnie w tym roku będzie tak samo ale wcisnę swoje trzy grosze...
W ankiecie dajcie zdjęcie trzech najlepszych i trzech najgorszych i po zawodach. Nie trzeba drukowć wszystkich, bo są jak wyżej pisałem na stronie.
Nigdy nie głosowałem i pewnie w tym roku będzie tak samo ale wcisnę swoje trzy grosze...
Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Nie rozumiem wywalenia kilku kapsli. Skoro Perła Summer nie została uwzględniona z powodu zmiany napisu to mam to rozumieć, że praktycznie to jest ten sam wzór? Gdyby tak było to po co mam w kolekcji dwa różne?
Tak samo Okocim - jeden wzór? To dlaczego w kolekcji mam dwa różne z herbem i bez?
Podejrzewam, że każdy z Was ma dwa różne wzory takich kapsli bo się różnią! Gdyby były takie same to każdy miałby po sztuce.
Tak samo jest z kapslem "Piwo sezonowe" i "Piwo pszeniczne" - to są dwa różne wzory. Po czym rozpoznajemy nowy wzór? Po licu kapsla, a co jest napisane na licu? Na dwóch kapslach jest to samo? Nie. To są dwa różne wzory. To dlaczego jeden z nich wypadł?
Popieram zdanie Jurka i GRYMA, aby wybierać kapsle ze wszystkich, które ukazały się w tym roku - bez wyjątków, tak jak to miało miejsce do tej pory.
Tak samo Okocim - jeden wzór? To dlaczego w kolekcji mam dwa różne z herbem i bez?
Podejrzewam, że każdy z Was ma dwa różne wzory takich kapsli bo się różnią! Gdyby były takie same to każdy miałby po sztuce.
Tak samo jest z kapslem "Piwo sezonowe" i "Piwo pszeniczne" - to są dwa różne wzory. Po czym rozpoznajemy nowy wzór? Po licu kapsla, a co jest napisane na licu? Na dwóch kapslach jest to samo? Nie. To są dwa różne wzory. To dlaczego jeden z nich wypadł?
Popieram zdanie Jurka i GRYMA, aby wybierać kapsle ze wszystkich, które ukazały się w tym roku - bez wyjątków, tak jak to miało miejsce do tej pory.
ZIELONE KARTKI NA FB
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.