Brzeg nr 7

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
glogowianin

Brzeg nr 7

#1 Post autor: glogowianin »

Zauważyłem, że kapsel z Brzegu nr 7 na niektórych stronach jest zaliczany do Czech - Pivovar Zatec. Dlatego zacząłem się zastanawiać, czy tym kapslem było kapslowane też jakieś polskie piwo, czy jest to historia podobna do kapsli eksportowych z Rakszawy.
Jak to jest naprawdę z tym Brzegiem???

Awatar użytkownika
yoreck
Kontaktowanie:

#2 Post autor: yoreck »

Tak samo jak z Rakszawą.
www.yoreck.ugu.pl
Ciganen komen Jurken.
吉卜賽人的頭部不公開

wzmacniacz
Kontaktowanie:

#3 Post autor: wzmacniacz »

He, he kapsle z tzw. browaru Brzeg to wielka ściema. Do tej pory jedynym dowodem jest tylko i wyłacznie słowo osoby handlujacej nimi na allegro. Browar Głubczyce nigdy nie ptwierdził takiej produkcji, o były osoby intereujace sie tym. Jedunie Kruger, ale tam jak wół pisze że zrobione w Głubczycach, i adres browaru w Głubczycach. Na pozostałych etykietach nie ma najmiejszej wzmianki o Polskim pochodzeniu. Pozatym kapsle z zameczkiem są z data i ze szlaczkiem, jeden z nich miałem juz znacznie wcześniej w kolekcji z niemiec. Kapsle z litera "J" były kiedys nakładane na tanie sikacze w makretach sieci "POLO" ale i tu adres do Browaru w Głubczycach. Same kapsle jak pamietam nie miały wiele wspólnego z etykietą, takie kapsle w stylu "bo akurat takie były".
Pozdrawiam

danio_145
Kontaktowanie:

#4 Post autor: danio_145 »

Kapsel z jeźdźcem chodził również na sikaczach. Cały zestaw tych kapsli otrzymywałem wielokrotnie z browaru.
O Kura Masa!
Viva'la Obwoluta!
Pijemen po einen Bieren!
Miodos sie nie topios!

wzmacniacz
Kontaktowanie:

#5 Post autor: wzmacniacz »

Kiedys Bydgoszcz, jeszcze przed zamknięciem namietnie w zestewie kapsli przysyłała, kapsle z wody "KRYNKA", więc czy to oznacza ze jest to kapsel z "kujawiaka". Specjal dawniej stosował kapsle "MAURYTIUS" z niemieckiego browaru, czy to tez jest kapsel jaki należy wstawic do browaru?

miodek

#6 Post autor: miodek »

Jeździec jest na 100% z Głubczyc, sam wypiłem kilkanaście sztuk, a mam ich reklamówkę, bo znajoma ze sklepu w którym były odkładała mi kapsle.

Awatar użytkownika
GRYM

#7 Post autor: GRYM »

Nr 10,11,12 to także na 100% Głubczyce
Piwo nazywało się JOHNY'S chociaż trudno to nazwać piwem :/
Tak samo jak nr 2 Specjal również Głubczyce
przykładowa kontra
Załączniki
DSC06763.JPG
(78.53 KiB) Pobrany 60 razy
...ARKOHOLIK...

Awatar użytkownika
glogowianin

#8 Post autor: glogowianin »

Dzięki.
W takim razie z czystym sercem zaliczam Brzeg nr 7 do Czech. :)

wzmacniacz
Kontaktowanie:

#9 Post autor: wzmacniacz »

No włąsnie, zauwązcie ze cały czas mówimy Głubczyce a nie Brzeg.

miodek

#10 Post autor: miodek »

Krzychu, ja m.in. dlatego nie biorę udziału w Twoich ankietach bo inaczej niŻ w katalogu określam przynaleŻność kapsli do browarów, a nie chce mi się potem szukać i rozpisywać tak aby pasowały.
Np. wcale nie mam Brzegu tylko Głubczyce, piasty to u mnie nadal Wrocław, tatry mam w ¯ywcu, rybnickie mam w Rybniku a nie w Jędrzejowie itp.

Awatar użytkownika
GRYM

#11 Post autor: GRYM »

miodek pisze:Krzychu, ja m.in. dlatego nie biorę udziału w Twoich ankietach bo inaczej niż w katalogu określam przynależność kapsli do browarów, a nie chce mi się potem szukać i rozpisywać tak aby pasowały.
Np. wcale nie mam Brzegu tylko Głubczyce, piasty to u mnie nadal Wrocław, tatry mam w Żywcu, rybnickie mam w Rybniku a nie w Jędrzejowie itp.
W niczym to nie przeszkadza co i gdzie. Obojętnie jak zaliczasz kapsle.
Końcowa suma i tak będzie taka sama.Wielu kolekcjonerów zbiera tak jak Ty i biorą udział w ankietach.
...ARKOHOLIK...

wzmacniacz
Kontaktowanie:

#12 Post autor: wzmacniacz »

Paweł , a ja myślałem że się o coś obraziłeś. W kwestii przypasowywania kapsli do browarów to robie tak samo jak Ty :D Nawet Książ laduje do Swiebodzic bo tak akurat mi to pasuje. Po zatym w ankiecie podaje już o kilku lat tylko ogólną sume kapsli polskich, właśnie dla takich niułansów. Także spokojnie mozesz cisnac ze zgłoszeniem.

Awatar użytkownika
JulasTczew

#13 Post autor: JulasTczew »

wzmacniacz pisze: Nawet Książ laduje do Swiebodzic
Dlaczego ? :D
2563 polskich kapsli i
3573 zagranicy.

Razem 6136 kapsli od Lipca 2009 - stan na dzień 1.04.2012r

wzmacniacz
Kontaktowanie:

#14 Post autor: wzmacniacz »

Ponieważ ta marka piwa pochodzi z Tego Browaru, i mimo że już dawno temu go zamkneli ja cały czas ładuje tam te kapsle, i dalej bede tak robił.

ODPOWIEDZ